• 7 момента на Мариета Тодорова

  22 август 2019

  текст Виолета Иванова

  Пали се по буквите още като ученичка, когато се заглежда по графитите на улицата и прави опити да ги копира в празните полета на тетрадките си. Днес вече има свой почерк, който с прецизни движения нанася върху листа за разнообразни лични и поръчкови проекти.
 • .
 • 8 момента на Цвета Стоева

  8 август 2019

  "В една друга реалност – пише ни Цвета от Берлин, – съм автор на 2 книги с къси разкази и пиеса, която събира прах в чекмедже в детската ми стая."
 • 7 момента на Кристина Славкова

  1 август 2019

  текст Виолета Иванова

  Едни от първите ѝ спомени са как по цял ден щъка из художественото ателие на баща си или как вечер до късно показва на родителите си своите рисунки на извънземни с антени. Днес детското в стила ѝ още си е там. И дори е най-ценното, откакто Кристина обръща гръб на графичния дизайн и се впуска в това, което отдавна е искала: литература за хлапета.
 • 9 момента на Димитър Шопов

  25 юли 2019

  текст Севда Семер

  Лаконичен автор, но само на думи. С работата си говори даже на два гласа: с дигитални илюстрации, видео, пърформанс и инсталации е Димитър Шопов, а с картини, рисунки и измислена биография е Милош Гавазов – съчинен от него художник от миналия век.
 • 8 момента на Емануил Сергиев

  18 юли 2019

  текст Виолета Иванова

  Още ходи прав под масата, когато вкъщи забелязват, че се е метнал на дядо си и май ще става художник. Затова го насърчават да рисува още повече и да се види къде ще му излезе краят.
 • 6 момента на Галин Ганчев

  11 юли 2019

  текст Виолета Иванова

  Въпросите ни го заварват на плажа в Синеморец, но иначе е по-скоро планинар човек – често се катери на Витоша ту с колело и приятели, ту с камера, за да търси спокойствие и нова перспектива. Това е когато с приятелката му не хвърчат към някой европейски град, както обичат.
 • Валентина Шарра и изкуството да се намесваш

  11 юли 2019

  текст и снимка Севда Семер

  От 4 години живее в София, но е италианка, родена в Рим, така че щом се чуваме по телефона, в едно изречение събира български, италиански и английски.
 • 7 момента на Александър Гергинов

  4 юли 2019

  текст Севда Семер

  През 2009 той забърква Ham&Eggs – моден бранд с добре скроено нахакано отношение. Александър обаче има ръка не само на дизайнер, работил по куп други проекти освен този – той също рисува, прави инсталации и съвременно изкуство и преподава Модна илюстрация.
 • 7 момента на Катрин Ефтимова

  27 юни 2019

  текст Виолета Иванова

  Ако сте от Варна, може да познавате нейните човеци със специфични колене от визиите на фестивала ВарнаЛит. А може да познавате и самата нея – Катрин расте край морето, където прави и първите си скокове като художник, а после навлиза и в плакатното изкуство, и в рисуването на джаз музиканти, докато свирят в любимия ѝ клуб Menthol.
 • 7 момента на Александра Георгиева

  20 юни 2019

  Един ден я питахме как би се представила в две изречения, а тя ни отговори с дълга случайна комбинация от клавиши. Нищо за наполовина руския й произход или опита като илюстратор, така че ще пробваме от наше име.
 • 8 момента на Ива Сашева

  13 юни 2019

  текст Виолета Иванова

  Най-стегнато и ясно тя е "майстор на изящните изкуства, специалност Графика", но след един поглед вдясно със сигурност ще искате да знаете повече за човека, който рисува така.
 • 7 момента на Калина Пеева

  6 юни 2019

  текст Виолета Иванова

  Два семестъра учи Психология, преди да признае най-сетне пред себе си, че това за нея е компромисен вариант. И ето я сега на пътя, който тайно винаги я е привличал повече. От близо година Калина е в английския град Лийдс, откъдето скоро ще се върне с диплома от високоскоростен курс по Изкуство и дизайн и още по-важното – с по-силна вяра в собствената си ръка.
 • 8 момента на Ася Колева

  30 май 2019

  текст Виолета Иванова

  Обича нови места с интересна култура, старае се да живее минималистично с грижа към природата и всеки път прави различни палачинки. Сякаш в предишен живот е учила Унгарска филология, превеждала е, редактирала е и е пътувала малко повече, преди на 26 да направи остър завой и да се отдаде на рисуването, което я държи в хватката си от дете.
 • 10 момента на Тодор Георгиев

  23 май 2019

  текст Виолета Иванова

  Докато четете това, работите на Тоцката, както го наричат, са едновременно в две изложби: една сборна типографска в Ректората и една солова в галерия УниАрт, където буквите от кирилицата проговарят в различни формати – от огънат уличен знак до отекващ звук.
 • 9 момента на Десислава Унгер

  16 май 2019

  текст Виолета Иванова

  Когато има да взима големи решения, често следва интуицията си, вместо с месеци да претегля вариантите. Така знае, че мястото ѝ е в НХА (където става живописец под крилото на Андрей Даниел), още откакто за пръв път като малка вижда красивата червена сграда на Шипка 1. По същия начин после се озовава в Университета по приложни изкуства във Виена: "качих се в едни много стар, прекрасен асансьор, който водеше към ателието по Графика, и знаех – тук искам да бъда".
 • 10 момента на Жана Миткова

  9 май 2019

  текст Виолета Иванова

  Летен човек е и вечно е в търсене – на следващата дестинация, към която да пътува; следващия велик момент, който да запечата на лента; следващото съседско цвете, от което да си щипне и следващата част от себе си, която да развие. Така от Добрич идва чак в София първо за да учи Туризъм, а сега я хващаме да работи за Spotify от 8 до 5, докато в останалото време тренира ръката си в рисуването и фотошопа.
 • 7 момента на Анжела Терзиева

  25 април 2019

  текст Виолета Иванова

  Не обича бързането сутрин, но още ѝ липсва най-динамичният епизод от живота ѝ – когато тренира спортни танци. Спира да се състезава, щом решава да учи в Академията и това скоро ѝ носи друга ценна купа – наградата за живопис на фондация Едмонд Демирджиян през 2015 (поделена със сестра ѝ Елеонора).
 • 7 момента на Алина Папазова

  18 април 2019

  Иска да помни всички моменти, не само седемте тук. Вероятно заради това има дневници с рисунки, където с цвят излива всичко от деня си, започвайки от ръката, която държи маркера.
 • 7 момента на Велика Прахова

  11 април 2019

  текст Виолета Иванова

  Какво става, като събереш гените на керамик (Буря Стефанова) и скулптор (Любо Прахов)? Отговорът е Велика художничка, която носи техния усет за пространство и форма към много нови посоки.
 • 12 момента на Яел Тайг

  4 април 2019

  текст Виолета Иванова

  Молив, маркер, сух пастел, темпера, офорт, монотипия, експерименти с вода и балончета; рисунки, правени със затворени очи; илюстрации по историите на Жул Верн и Андерсен; арт книги, които "четеш" с пръстите си.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1088