• 10 момента на Жана Миткова

  9 май 2019

  текст Виолета Иванова

  Летен човек е и вечно е в търсене – на следващата дестинация, към която да пътува; следващия велик момент, който да запечата на лента; следващото съседско цвете, от което да си щипне и следващата част от себе си, която да развие. Така от Добрич идва чак в София първо за да учи Туризъм, а сега я хващаме да работи за Spotify от 8 до 5, докато в останалото време тренира ръката си в рисуването и фотошопа.
 • .
 • 7 момента на Анжела Терзиева

  25 април 2019

  текст Виолета Иванова

  Не обича бързането сутрин, но още ѝ липсва най-динамичният епизод от живота ѝ – когато тренира спортни танци. Спира да се състезава, щом решава да учи в Академията и това скоро ѝ носи друга ценна купа – наградата за живопис на фондация Едмонд Демирджиян през 2015 (поделена със сестра ѝ Елеонора).
 • 7 момента на Алина Папазова

  18 април 2019

  Иска да помни всички моменти, не само седемте тук. Вероятно заради това има дневници с рисунки, където с цвят излива всичко от деня си, започвайки от ръката, която държи маркера.
 • 7 момента на Велика Прахова

  11 април 2019

  текст Виолета Иванова

  Какво става, като събереш гените на керамик (Буря Стефанова) и скулптор (Любо Прахов)? Отговорът е Велика художничка, която носи техния усет за пространство и форма към много нови посоки.
 • 12 момента на Яел Тайг

  4 април 2019

  текст Виолета Иванова

  Молив, маркер, сух пастел, темпера, офорт, монотипия, експерименти с вода и балончета; рисунки, правени със затворени очи; илюстрации по историите на Жул Верн и Андерсен; арт книги, които "четеш" с пръстите си.
 • Паметта на метала

  4 април 2019

  текст Севда Семер

  "Една отворена история" – така скулпторът Уилфрид Алмендра описва работата, която ще постави под небето на София през есента. При първото му посещение в града се срещаме в ателието, в което тя ще бъде създадена, за да разберем накъде ще се отваря историята – явно е към нас, да чуем.
 • 7 момента на София Попйорданова

  28 март 2019

  текст Виолета Иванова

  Обича планината, хляб с мед и една бяла котка с различни очи. От малка е в правилното обкръжение – расте заедно с илюстраторките Мила Янева и Андреа Попйорданова, с които също сме ви срещали тук. А втората, досещате се, е нейна сестра: "Може би винаги съм следвала някак подсъзнателно нейните вкусове, интереси, идеи и посоки, докато в един момент се оказах на същата пътека". Така София първо се записва в художествена гимназия, където "бях много шарена и после много сива", докато се учи на чистотата и изяществото, с които вече два пъти я приемат в НХА.
 • 6 момента на Любен Домозетски

  21 март 2019

  Ако се озовете с него в планината, нищо чудно да се наведе над цвете или бръмбар и да каже: "Аз оставам тук. Вие вървете напред, все някъде ще ви настигна". Това е естествената среда на Любен, докато работи над научните си илюстрации, всяка от които отнема часове проучване, снимане и търсене. Този фокус към детайла е заострен и в професията му – той е уредник в СГХГ и изкуствовед, омагьосан от старото изкуство. Често ще видите името му в статия, каталог или конгрес, а Дружеството на научните илюстратори (на което е член) е показвало в три изложби изящните му и детайлни рисунки. Е, стягайте раницата – Любен ни води на тур и през важните си моменти.
 • 9 момента на Мартин Атанасов

  14 март 2019

  текст Виолета Иванова

  Природата за него е спътник, с когото дълго може да си разговаря, а частиците ѝ обича да превръща в хербарии – като тези, които в момента може да си вземете от Twisted Mannequin. Иначе се вдъхновява от града като ясно огледало на днешното време, чете много поезия, която е "най-чистата форма на литературата", и му е важно да прави снимки, защото те са визуален език, "а ние живеем във визуален век".
 • 8 момента на Надежда Георгиева

  7 март 2019

  текст Севда Семер

  Неотдавна е започнала да кара велосипед и кола, с което се гордее, но това са "дребни крачки напред в голямото нещо". Това голямото тъкмо стана малко по-голямо, след като Sito Studio – мястото за ситопечат на Надежда и още трима, което от години вади тениски и принтове и обучава групи на сито (ръчен печат върху текстил или хартия), се премести няколко метра по картата до нов адрес.
 • 12 момента на Марта Джурина

  28 февруари 2019

  текст Виолета Иванова

  "Има нещо в севера, което ме влече", признава пътешественикът в нея, който сега мечтае за Норвегия и Исландия. Нищо чудно тогава, че така и не се връща от Берлин, където през 2009 отива да учи.
 • 8 момента на Пола Попова

  21 февруари 2019

  текст Виолета Иванова

  Запалена е по интериора, а напоследък развива и мания по растенията, която я тегли към кактуси и алоета, докато псевдонимът ѝ пък сочи към смокините. Не е случайност. Имат къща в Созопол, където обожава да се мотае нощем, да се катери по дърветата с кошница за плодове или просто да кацне на клон, за да рисува (така веднъж я заснема руска фотографка и дори я показва на изложба в Москва).
 • 8 момента на Калия Калъчева

  14 февруари 2019

  текст Виолета Иванова

  Казва, че е архитект по душа и живописец по професия, "но откакто съм майка, вече не помня какво съм". Ако има нещо от собственото ѝ детство, което ѝ липсва, то е безгрижието, но пък ето че днес крайните срокове не са ѝ неприятни, защото ѝ действат като двигател.
 • 9 момента на Александра Младенова

  7 февруари 2019

  текст Виолета Иванова

  Често ѝ се случва да прекалява – ту с недоспиването, ту със съня и най-редовно със спагетите, но никога в повече не ѝ идват разходките – из София, в планината или сред далечни земи като колумбийската джунгла. Изкуството от своя страна е с Александра цял живот, а когато веднъж ѝ казват, че няма достатъчно талант да влезе в НХА, само я нахъсват повече.
 • 8 момента на Моника Янева

  31 януари 2019

  текст Виолета Иванова

  В момента ѝ е еднакво забавно да бродира, да прави бижута и да отглежда цветя, защото хобитата я обсебват по няколко накуп, преди да отстъпят ред на следващите. Пътуванията и кулинарията обаче са първи и незаменими, което обяснява и защо обича да рисува храна (освен "да я ям, да я гледам и да чета за нея"), както и защо хитовата ѝ брошка яйце-на-око, която първо прави на шега за себе си, днес е неин запазен знак.
 • Интересни времена във Венеция

  31 януари 2019

  текст Севда Семер

  Тази година Да живееш в интересни времена е темата на биеналето във Венеция – най-тържествената сцена на изкуството, на която през 2019 и България повдига завеса.
 • 8 момента на Ралица Стратиева

  24 януари 2019

  текст Виолета Иванова

  Харесва филми с по-особена идея или изпълнение (The Room на Томи Уайзоу например всеки път ѝ вдига настроението), а думите са ѝ такава слабост, че в тефтера ѝ задачите за деня се редуват със странни композиции от уловени мисли и дочути изречения.
 • 7 момента на Маринела Галева

  17 януари 2019

  текст Виолета Иванова

  Обича искреността на животните, първата глътка кафе сутрин и колелото си с кошница, а когато го кара, обича и често да спира, за да запамети гледката в скицника си.
 • Една година в Пловдив

  17 януари 2019

  текст Севда Семер снимка Веселина Николаева

  Откриването тъкмо гръмна и шумът е достатъчно силен, за да насочите поглед на югоизток.
 • 8 момента на Андон Бакъров

  10 януари 2019

  текст Виолета Иванова

  "Идва от мед, което е предаваният цвят на кожата при нас", разказва Андон за фамилията си, но графитите и рисунките си подписва с друго име – Rib0k.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098