Преслава Маринова за смисъла и радостта в изкуството

7 февруари 2022 текст Димитър Димитров и Анастасия Стоева
Преслава Маринова е създател на Nimeria Shop, откъдето се сдобиваме с ръчно изработените ѝ бижута от смола, хипоалергенни елементи и сребро. Дали ще е ловко нарисувано стилизирано листо от гинко, или низ от миниатюрни цветя и геометрични фигури, всеки елемент от бижутата на Преслава е пълен с живот, любов и внимание към детайла. Запасяваме се обилно с всичко това и пожелаваме на Преслава винаги да превръща света и околните в по-красиватата версия на тях самите.


Кога и как започна да се занимаваш с изкуство?
Нямам идея, ако трябва да бъда честна. Всеки път, когато отида в къщата на баба на село и се разровя из шкафовете, отнякъде се подават я рисунки, я някое огънато парче медна тел, извадена от кабел, я мъниста, нанизани на конец за бродиране. Това може би значи, че изкуството винаги е присъствало под някаква форма в живота ми.

Кои са моментите, подействали ти най-вдъхновяващо да съзидаваш?
Вдъхновението е много странна птица и рядко разчитам на него, защото често си прави други планове и ме оставя на seen, когато имам нужда да се появи. Старая се да творя само когато имам порив за това, така че не съм сигурна мога ли да отлича конкретни моменти. Най-добрите резултати идват, когато обичаш това, което правиш.

Имаш ли си любим, сътворен от теб артикул? Или творение, с което ти е било трудно да се разделиш?
Радостта някой да се припознае в това творение, което най-много обичаш, е едно от най-хубавите неща, случващи се в живота на артиста. Така че - не, определено не ми е трудно да ги пускам на свобода. Даже ми доставя удоволствие! Любимият ми артикул винаги е следващият, може би защото не знам как ще ме изненада.

Какво ти носи творчеството с ръце и фантазия?
Смисъл.

Как избра името Nimeria?
Няма как да прикрия какъв абсолютен nerd бях, но е вдъхновено от вълчицата на Аря Старк в Game Of Thrones. Харесва ми как звучи, също, а по-късно една позната ми каза, че музата на вдъхновението носи същото име. Уцелила съм, без да искам.

Какво те привлича във флоралните елементи, които често присъстват в бижутата ти?
Природата е най-талантливият творец. Създадените от нея форми и краски са висша форма на изкуство, според мен. Струва ми се като добра хрумка да черпя идеи от тях.

Какъв елемент от градската среда би обоготворила с изработено от теб украшение?
Давате ми тема за размисъл! На прима виста не мога да отговоря, но със сигурност ще споделя в страницата, когато въпросът ви има отговор.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.