10 момента на Мария Белева

15 април 2022 текст Виолета Иванова
Бакалавърът по Графичен дизайн вече почти е зад гърба ѝ, а магистратурата на мечтите ѝ би била по Editorial design (Оформление на печатни издания) някъде в чужбина. Но не защото не е пътувала достатъчно – на стоп е обиколила половин Европа, за което ще разкаже сама малко по-надолу. Преди да се настани трайно в дизайна и визуалните изкуства, Мария е преминала през най-различни други занимания и интереси – от музика до цирк. По арт базарите пък може да сте срещали и бранда ѝ за аксесоари от текстил, багрен с естествени материали, Leaf & Linen. Сега работи като графичен дизайнер към koncerti.bg, а в останалото време поема проекти за плакати, визии за събития, дизайн на независими издания и книги и се опитва да отделя повече внимание и на рисуването на илюстрации. Сами виждате, че трудно можем да поберем визитката ѝ в един абзац, затова от тук поемат Мария и нейните 10 момента.


Моментът, когато откри най‑интересната за теб техника на печат
Печатът във всички свои проявления ми е изключително вълнуващ – от домашното отпечатване на линогравюри, с което започнах, през класическите графични техники, които изучавах в университета, та чак до ситопечата и ризографията, с които се сблъсквам последните години. Long live print!

Моментът, в който реши, че ти се учи Editorial design
Винаги съм се възхищавала на книжното тяло във всичките му форми и, когато за първи път се сблъсках с нетипични оформления на книги, зинове и въобще всякакви концептуални издания, останах главозамаяна от свободата, която предоставя този медиум. Обичам да докосвам хартия, да разлиствам и да усещам тежестта на някое издание в ръцете си.

Моментът, в който интересите ти тотално се променят
Този момент се появява притеснително често и поражда смесени чувства у мен, защото понякога ме кара да се заблуждавам, че съм си губила времето с предходните занимания, което е невярно, разбира се. Последно време се припознах в активното движение и спортът устойчиво се настани в ежедневието ми, което е чудесно.

Моментът, когато обикаляше Европа на стоп
Сякаш беше друг живот! След гимназията посветих доста време на кръстосването на Европа с приятели и надали щях да мога да посетя толкова места, ако пътувахме по обичайния начин. Бяхме жестоко скъсани, имахме цялото време на света и се забавлявахме неимоверно – нелегално се промъквахме по грандиозни фестивали в Португалия и Унгария, свирехме и циркаджийствахме по улиците за пари, спяхме по бензиностанции, паркове или у непознати и бяхме убедени, че така може да се живее завинаги!

Моментът, в който намери своя почерк в изкуството
Това е момент от бъдещето! Много съм далече от напипването на отличителен почерк или нещо подобно, а и не съм сигурна дали към това се стремя. За мен е важно да изпитам естетическа и смислова наслада от работата си и целия процес около нея.

Най-приятният момент от работата ти
Когато напипам онази тънка мисловна нишка, която започва уверено да ме води към изграждане на цялостната концепция и успокояващото усещане, че този път май ще се получат читаво нещата. И, разбира се, когато пипна отпечатани работи, които са се получили добре!

Моментът, в който обичаш да си насаме
Когато имам нужда да се съсредоточа или когато съм захапала интригуваща книга. За предпочитане да е прохладна сутрин, да съм на чист въздух и да чувам единствено как тихомълком расте тревата.

Моментът, за който все не ти стига време
Иска ми се да имах повече време за кино. Обичам да изпитвам онова визуално удовлетворение от естетска кинематография, което често ми носи вдъхновение за творчески занимания. Не ми стига времето и да подкарам ризографа, който се настани у дома по случайност и търпеливо ме чака да му отделя основна част от вниманието си.

Моментът, когато ти липсва вдъхновение
... се усеща лепкав, тромав и застоял като тресавище. С времето разбрах, че не трябва да се бунтувам срещу него, защото става по-отчайващо, а просто да го приема и да го оставя да премине сам.

Моментът, за който ти се иска да бяхме попитали
Истината е, че хич не обичам да говоря за себе си, но може би ми се иска да ме бяха попитали по-рано в живота защо упорито наричам дивия чесън левРУда, като то било левУРда, както научих вчера! 

Мария Белева е на mariya.aa.a

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.