7 момента на Йорданка Полеганова

8 август 2022 текст Виолета Иванова
Любимите ѝ неща в момента са „Godspeed на Джеймс Блейк, Високо на ФСБ, алхимия, сукуленти, да карам кола, синьо, Джак Гарат, ръце, Таро, злато, Франк Запа, слънцето, пауни, щъркели, розови домати, джин, гласове, хора, които не се страхуват“. По-ясен поглед навътре в ума ѝ от това, здраве му кажи. Иначе е завършила Индустриален дизайн в Техническия университет в София, преди да запише Мода в Берлин. Прекъсва, за да поживее малко в Тайланд, където преподава английски в будистко училище, докато търси агенция, която да я представлява като илюстратор. Днес вече Йорданка е с 15 години илюстраторски стаж и домашен адрес в Берлин (където освен всичко друго пее в църковен хор). Работи с модни списания и брандове, по рекламни кампании, а понякога рисува и за музиканти и писатели. За стила си казва „цветен, графичен и не се взема на сериозно“. Ние обаче сме съвсем сериозни фенове. Затова си поговорихме малко повече – четете надолу.


Моментът, когато модата изтласка индустриалния дизайн
Първата ми любов винаги ще е дизайнът. Обстоятелствата определиха да е платоническа, но това може да се промени. А модата е аспект от дизайна, който ми е много близък и забавен и с който имам дълга авантюра.

Моментът от живота в Тайланд, който ти липсва
Чувството за приключение всеки ден, водните таксита до работа, сутрешната супа, тропическите бури, контрастите.

Моментът, когато женският образ стана основен герой в илюстрациите ти
От самото начало жените имат превес. Разбирам ги в дълбочина и за мен са визуално много по-интересни и предизвикателни – цветове, форми, аксесоари, прически, детайли. Освен това стилизирам и ми трябват цветни акценти.

Моментът, когато стилът ти се оформи такъв, какъвто е
Не мога да фиксирам момент, но знам, че се вижда, че идвам от сферата на дизайна, а не на изобразителното изкуство – създавам фигури като комбинации от базови форми, все едно ги строя. В добрия случай успявам да опростя и стилизирам реалността.

Моментът, когато за пръв път твоя илюстрация влезе в списание
Първата илюстрация в списание беше за Stern към статия за модната седмица в Берлин. Купих си 10 броя. После Harrods ми поръча илюстрации за коледната украса. Отидох в Лондон и прекарах 3 дни в магазина. Сега съм по-спокойна.

Моментът, с който започват сутрините ти
Ставам между 5 и 6 часа – обожавам спокойствието и свежестта сутрин. Посрещам слънцето. После кафе и книга. Най-доброто време за учене и възприемане. Към 8 – йога.

Моментът, с който се награждаваш след тежък ден или период
След тежък ден – пура и уиски; след тежък период – пътуване до България.

Йорданка Полеганова е на yordankapoleganova.com и yordanka.poleganova

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.