• София Сотирова: Изкуството носи истинско щастие

  20 януари 2022

  текст Димитър Димитров

  София Сотирова е едва на 24 години, а вече има своя изложба зад гърба си от лятото на 2020-а и грандиозни планове за бъдещи творчески изяви. Отдадеността и талантът, вплетени в изкуството ѝ, обещават развитие отвъд най-смелите хоризонти. Екипният ни радар вече я е уловил, за да проследим пътя ѝ из галериите и ски пистите, както и да я разпитаме за дърворезбата, мечтите и любимата ѝ София.
 • .
 • 9 момента на Александър Инчовски

  7 януари 2022

  текст Виолета Иванова

  Ако искате лика на любима личност на стената си, но се чувствате твърде пораснали за прегънат на осем плакат, на помощ идва Александър. С платно и четка той създава попарт портрети на лица предимно от музикалния бизнес и киното – от Мерилин Менсън през Мила Роберт до Матилда от филма Леон. Преди да започне да рисува по цял ден обаче, Александър първо учи за ветеринар, а после работи в ИТ сферата. Като художник пък е изцяло самоук и макар да се посвещава на изкуството едва през 2018, вече има четири изложби зад гърба си, като последната тъкмо премина. Иначе Александър е също къмпингар, скиор и геймър – ето ви още три теми, по които да го хванете в разговор, ако се засечете в някоя галерия.
 • Годината в детайл с Ясен Григоров

  17 декември 2021

  текст Дани Николова снимка Темелко Темелков

  Всичко във вселената се движи от физични сили, закони, магия и „наративий“. Така Тери Пратчет шеговито нарича нуждата от разказани истории в което и да било кътче от неговия Свят на диска. Тук, в нашия кръгъл като балон свят, „наративият“ също е един от най-важните елементи, а разказвачите на истории са на пиедестал. Особено добрите разказвачи, какъвто е Ясен Григоров. Познаваме го като режисьор, художник и автор. Завършил е комикси и разказвателни изкуства във Франция, визуална комуникация в Швейцария, илюстрация в НХА и режисура в НАТФИЗ. Тази година завърши и новата си книга Ако бях цвят, която разказва една по-различна история по един по-различен начин. Ако бях цвят ще намерите в книжарниците, а от страниците на Програмата можете да се заредите с малко от „наративия“ на Ясен Григоров и неговата история за отминаващата 2021.
 • Годината в детайл с Дора Иванова

  17 декември 2021

  текст Виолета Иванова

  Научихме за нея покрай един TED чак тази година, но отдавна се бяхме ослушвали да чуем за човек, който гори за Бузлуджа така, както и ние. Дора Иванова е архитект, родом от Монтана, с диплома от Техническия университет в Берлин (който завършва с отличие през 2014). Точно дипломната ѝ работа я среща с въпроса за Бузлуджа – как така един невероятен паметник е оставен да се разрушава, въпреки огромния интерес към него и у нас, и по света? И какво може да се направи, за да бъде спасен? Дора започва с проучвания, после основава фондация Проект Бузлуджа и, докато работи в архитектурно бюро в Берлин, намира време да действа и по каузата за спасяването на паметника. Днес вече е в България, а Проект Бузлуджа върви с пълни сили: мозайки се „осиновяват“, предпазват от лошото време и, малко по малко, възстановяват с помощта на доброволци. Какво е палило Дора през 2021 и какво осветява пътя ѝ напред към следващата година? Ето, сама ни разказва.
 • 10 момента на Габриела Янчева

  25 ноември 2021

  текст Виолета Иванова

  „Любопитството и по-внимателното взиране в нещата са в основата на творенето от всякакъв тип“, смята Габриела, която срещнахме в Instagram. Работите ѝ там се отличават с ярки бонбонени цветове и текстури, които сякаш можеш да усетиш с пръстите си само докато ги гледаш. Нейното лично любопитство се храни най-вече с пътувания, наблюдаване на света и слушане на разни човешки истории, а освен тези трите и музиката често я вдъхновява да посегне към белия лист. Габриела е дипломантка в специалностите "Графика и илюстрация" и "Плакат и рекламна графика" в НБУ, а работата ѝ до момента е фокусирана най-вече в изработката на детски картинни книжки. Сега илюстрира поредица за Африка, която ще разказва за материалните и моралните богатства, с които се гордее южният континент. Следим каналите ѝ, за да разберем първи, щом е готова. А какво я притеснява, докато някой разглежда произведенията ѝ, какво ѝ носи лекота и за кое все още не ѝ достига смелост, разбираме още на следващите редове.
 • С Адриана Янкова между кървавите страници на "Макбет"

  18 ноември 2021

  текст Златина Димитрова

  Адриана Янкова е на 25 години и се определя като математик по душа и художник по призвание. Тя е една от двете студентки в Националната художествена академия, илюстрирали новите луксозни издания на шекспирови пиеси – Бурята и Макбет, които се появиха през ноември с логото на издателство Кръг. Самата Адриана работи по Макбет, защото трагичната тема в текста я привлича. Родена на 19 февруари, тя е в ничията земя между две зодии – водолей и риби, и някак на границата се оказва и във всичко останало. Влиза в НХА, специалност „Книга, илюстрация и печатна графика“, на прага на приема, след като е била на ръба да завърши архитектура във ВСУ Любен Каравелов. Макбет е първото издание с нейни илюстрации и дизайн, което излиза на пазара.
 • 8 момента на Самуил Минчев

  15 ноември 2021

  текст Виолета Иванова

  В семейството му има още трима артисти – и двамата му родители са художници, а по-голямата му сестра е графичен дизайнер. Кръвта вода не става, така че и Самуил от съвсем малък усеща, че изкуството ще е добър път за него. Избира анимацията. Учил е Анимационно кино, но вместо да бърза да се дипломира, още в университета започва да търси възможности да се развива в реална среда. Първо става background artist в HandsDownStudios, а сега е cinematic designer в Ubisoft Sofia. Не може да си спомни кога за последно е хващал молив и хартия – от много време вече рисува изцяло дигитално. Стилът му пък постоянно се видоизменя. Кое вдъхновява промените, четете по-надолу.
 • Предизвикваме смъртта чрез изкуство с Валентина Шарра (II част)

  9 ноември 2021

  текст Анастасия Стоева

  Миналата седмица се срещнахме със съвременната художничка Валентина Шарра и изложбата ѝ Сълзи без тъга, която можем да разгледаме в галерия Структура до 4 декември. Първата част на интервюто четем тук.
 • Предизвикваме смъртта чрез изкуство с Валентина Шарра (I част)

  3 ноември 2021

  В наше време почти не се говори за смъртта. Гробищата се намират далеч от очите, а хората правят всичко възможно, за да забравят, че не са вечни. Със своята изложба Сълзи без тъга Валентина Шарра руши тенденцията и предизвиква посетителите да се сблъскат със страховете си, да ги осъзнаят и трансформират в нова гледна точка.

 • 7 момента на Жанина Маринова

  28 октомври 2021

  текст Виолета Иванова

  Още в детската градина я записват на уроци по рисуване и става ясно, че някой ден ще бъде художник. Графика и печат е фокусът ѝ и в Националното училище по изкуствата в родната ѝ Варна, и в Университета за приложни изкуства във Виена, където живее и до днес. Жанина се движи основно около ситопечата, рисунката, инсталацията и книжното изкуство и обича разнообразието в материалите, с които работи: от платно и хартия до прозрачни фолиа и дърво. Единствената константа в изкуството ѝ е големият мащаб – един от любимите є проекти е 55 кв.м живопис на тема трафик на хора, спусната от тавана в църквата "Св. Михаил" във Виена по време на великденските пости. Иначе є е мечта да превърне изкуството си и в нещо за носене. Докато сега балансира между майчинството, местенето в нов дом и предстоящите изложби, намира малко време и за разговор с нас.
 • 7 момента на Бела Славкова

  15 октомври 2021

  текст Виолета Иванова

  Насекоми, цветя, извънземни и „всякакви щуротии“ пълнят детските ѝ скицници. Рисуването винаги е било единствената опция, когато си е фантазирала каква би станала, като порасне. Днес Бела е на 26, има зад гърба си диплома по Илюстрация от Художествената гимназия в София, бакалавър по Комуникационен дизайн от Университета за приложни науки в Аахен и стаж в агенция за реклама и визуална комуникация в Хамбург и се занимава още с фотография, концепция и стратегия. Работи като графичен дизайнер в Кьолн, но все още живее в любимия си Аахен. А докато крои планове за пътешествие из Азия и мечтае да отвори собствено ателие, малък магазин или галерия, се поспира за миг, за да ни разкаже още малко за себе си.
 • Ивайло Дончев и руините на изчезналото човечество

  4 октомври 2021

  текст Анастасия Стоева

  Още с построяването си всяко място съдържа в себе си предчувствие за бъдещото си запустяване . В кухи черупки ли се превръщат изоставените сгради, когато вместо живот в тях, остане само мълчание? Не и според Ивайло Дончев, който вярва, че духът на всяка изоставена локация произтича от нейния наблюдател.

  Ивайло Дончев се занимава любителски с фотография, но това по никакъв начин не личи в изложените в Project Lab принтове с кадри от бивши болници, фабрики, кули и дворци. Можем да разгледаме изложбата Живот след смъртта до 15 октомври, да усетим повея на изтичащото време и може би дори да си купим някоя от завладяващите фотографии. Средствата от всеки закупен принт отиват при децата от училище Русаля в едноименното търновско село, където учениците в неравностойно икономическо положение изучават изкуства и занаяти.

 • 7 момента на Елица Николова

  1 октомври 2021

  текст Виолета Иванова

  Определя се като ентусиаст с амбиция да се изгради като артист във възможно най-много сфери и житейският ѝ път досега го показва. Като дете по цял ден рисува и се лашка между мечтите да стане художник, моден дизайнер, татуист, архитект, цигулар или палеонтолог. Две от тях се случват и на практика, а трета ѝ е хоби, на което посвещава доста време. Елица минава през две художествени гимназии (в родната ѝ Варна и в София), а после 2-3 години е татуист, преди да замине да учи във Виборг, Дания. Сега привършва обучението си в сферата на анимацията като визуален дизайнер и дизайнер на типажи, а после мисли да се връща и към татуирането. Междувременно обаче креативността ѝ никога не спи – в свободното си време шие дрехи, прави театрален грим, плете, танцува vogue... Все пак поспря за миг, за да ни отговори и на няколко въпроса.
 • Мира Мохсен за пътешествията, пространствата и нишките между изкуствата

  29 септември 2021

  текст Димитър Димитров

  Мира Мохсен се изявява като дигитален художник, а сама себе си определя за мореплавател в буквалния и метафизичен смисъл на думата. Умее да плава както в моретата, така и в безграничното пространство. От няколко години се занимава с визуални инсталации, включващи различни техники и медии за изразяване. На 1 октомври в пловдивския Club Fargo Мира, Яница Генова и Теодора Джерекарова от Артера, ни представят Анатомия на пространството – експериментален филм-инсталация, който вплита визуално изкуство, музика, поезия и всички нишки, свързващи ни в едно безвременно и безгранично цяло.
 • Цветът в света на динозаврите – разговор с Владимир Николов

  23 септември 2021

  текст Анастасия Стоева

  За много хора динозаврите са свирепи чудовища, които съществуват само на екрана, или пък не са нищо повече от предмет на шеги в любимия им комедиен сериал. За Владимир Николов обаче те са професия, призвание и страст. Освен че с вид на Индиана Джоунс българският палеонтолог и художник участва в разкопки и прави изумителни открития за изгубени древни светове, той впряга артистичните си умения, за да вдъхне живот на видове, бродели по Земята много преди хората изобщо да съществуват. Негови илюстрации намираме в Националния природонаучен музей, които съпътстват изложените фосили както в изложбата Палеосвят, така и в постоянната експозиция.
 • Полет в солта с Биляна и Любика: симбиозата между човек, природа и изкуство

  17 септември 2021

  текст Деметра Георгиева

  Двама възпитаници на Националната художествена академия представиха на 14 септември откриването на своя проект Полет в солта в софийска Финес и ни потопиха в солените води на Атанасовското езеро, където да поплуваме до 18 септември. С комбинация от късометражен филм и платна с маслени бои, изложбата започна с представление и оригиналната хореография на Деница Николова и Ева Петрунова, измислена специално за софийското откриване на проекта. Свързваме се директно с художниците, за да ни разкажат за Полет в солта.
 • 7 момента на Румяна Соколова

  17 септември 2021

  текст Виолета Иванова

  Рисува, откакто се помни, а по-професионално – откакто влиза в програмата по Книга, илюстрация и печатна графика на НХА. Вече 5 години е графичен дизайнер, а настоящият ѝ офис е този на Oblik Studio (което я прави поредния талант от екипа, минаващ през нашите страници). И докато вкъщи я чака котка, за да споделят заедно разни по-интровертни занимания, в Instagram Руми показва всичките си останали лица. Понякога това я притеснява – струва є се, че „отстрани изглежда сякаш съм страница, която фийчърва различни артисти, а не е профил с мои неща“. На нас обаче ни е интересно да стиснем ръка като нейната – такава, която еднакво добре рисува птици като за учебник по биология, модерни илюстрации като за финтех индустрията и прави бранд идентичности, иконки и типография. Стиснете ръката ѝ и вие.
 • 7 момента на Веселин Дамянов - Вес

  3 септември 2021

  текст Виолета Иванова

  Сутрините му са ранни. Спокойствие намира в семейните вечери с дъщеричката си Бориса. Обича да експериментира в работата си и едва ли нещо може да го откаже от живота на художник. Това са три бързи факта, с които да ви подгреем за срещата с Веселин. Попаднахме на работата му в Instagram и така ни стана интересно да се запознаем, но де факто той жъне успехи в изкуството от немалко време. През 1996-а година завършва специалност Плакат в Сливенското училище по приложни изкуства. После продължава с бакалавър по Графика и магистратура по Живопис във Великотърновския университет, а от тогава до сега се е разписал с десетки изложби и толкова много награди от конкурси, че ни е трудно да ги преброим. Какво избира да ни разкаже сам за себе си, четете нататък.
 • Градски легенди

  2 септември 2021

  текст Таня Трендафилова

  Изложбата, която този септември се настанява в галерия Doza, е толкова специална, че не може да бъде удържана между стените ѝ и затова прелива в екстериора. Под слогана От вандализъм до изкуство двадесет графити артисти от България и Холандия излагат улични рисунки със стойност на шедьоври, за да демонстрират нагледно еволюцията на графитите в съвременното арт пространство. Инициативата е на посолството на Кралство Нидерландия и Sofia Graffiti Tour – най-доверения ни гайд из градското улично изкуство (и платформа за всякакви стрйт арт проекти) от няколко години насам. Другите интересни подробности оставихме на стр. 15, но взехме назаем холандския куратор на изложбата – графити гения Nash, за импровизиран разговор на тема градско изкуство. Можехме да го питаме тривиални неща за произхода на псевдонима му и отличителните белези на неговите най-разпознаваеми характери, но вместо това се спряхме на връзката му с хип-хоп и брейк денс културата на 80-те, рисковете на рисуването по обществени сгради и бъдещето на професията.
 • Vladzen за рейв музиката на 90-те: Доминиращата сила с бунтарски нрав

  1 септември 2021

  текст Димитър Димитров

  Bulgarian Rave Archive ни пренася в едно гранично време между два века и две хилядолетия. На българската музикална сцена изгрява нов тип култура, която събира хиляди хора със своите електронни ритми, ярки цветове и танци до сутринта. Мултижанровата изложба доказва, че рейв културата е нещо повече от щури партита – тя надхвърля всякакви различия и се явява като обединяващ елемент между младите в един променлив политически климат.

  Куратор на изложбата е Влади Илиев - Vladzen. Като колекционер на спомени той ни връща във времевия контекст на култура, до голяма степен непозната на по-младата аудитория, и ни припомня истинското значение на изкуството – да изгради връзки между нас и да ни направи по-добри.