• 7 Момента на Александра Ласкова

  5 март 2021

  текст Виолета Иванова

  Пише поезия, продуцира музика и има опит с танца. На страниците ни обаче се озовава с визуалното си Аз, което обича да реконструира спомени с изкуството си и да изследва допирните точки между вътрешния свят на човека и онзи, който делим като общество.
 • .
 • 7 момента на Ирина Македонска

  18 февруари 2021

  текст Виолета Иванова

  Макар да се има за срамежлива и интровертна, лесно може да запалиш фитила ѝ. Освен това не обича резките промени, но и да стои на едно място не ѝ е по вкуса.
 • 6 момента на Стефана Петрова

  4 февруари 2021

  текст Виолета Иванова

  "Обичам синьото и досега животът ми мина покрай него – от Плевенската бара през Дунава, Черно море и Атлантическия океан до Перловската река", са фактите, с които би се представила набързо.
 • 7 момента на Явора Енчева

  21 януари 2021

  текст Виолета Иванова

  Харесва научна фантастика, цени хубавото вино (даже е родена на празника му – 14 февруари) и обича да се връща към планинския град, където е отраснала. Изкуството пък винаги е било част от живота й – баща й е художник, а на прощъпалника си Явора хваща четката и химикалката, което вдъхновява мечтата й някой ден да издаде стихосбирка със свои илюстрации.
 • 8 момента на Bilos

  7 януари 2021

  текст Виолета Иванова

  Ако скоро сте фланьорствали по ул. Веслец, то вече сте се сблъсквали с изкуството на този грък. С българския му колега Glow неотдавна запретнаха ръкави и смениха фасона на стара ъглова къща, за да я превърнат в една от атракциите на последния КвАРТал фест. Сега Bilos е готов да ни покаже още от себе си в изложбата На място, която открива ударно годината в Gifted. Можем да я видим до 31 януари, но преди това нека опознаем по-добре артиста.
 • 7 момента на Хриси Островска

  3 декември 2020

  текст Виолета Иванова

  „Няма мен без изкуство“, отсича, щом я питаме какъв би бил животът й без него. Откакто се помни, рисуването я влече, а като дете иска да стане моден дизайнер. Липсата на такава паралелка в НГПИ по нейно време обаче измества траекторията й – от Рекламна графика в училище до английски дипломи по Илюстрация и Комуникационен дизайн и истинска любов към тези дисциплини.
 • 7 момента на Радостина Георгиева

  19 ноември 2020

  текст Виолета Иванова

  Съвсем малко я дели от дипломата по Графичен дизайн. Де факто обаче Joy Pepper (както я знае интернет) отдавна вече върви в друга посока – към илюстрацията. Като независим артист е работила например с Microsoft, Snapchat и университета Станфорд. Търсят я основно тех компании, за да рисува за сайтовете и приложенията им и да им помогне да се отличат визуално.
 • 9 момента на Крис Хотън

  5 ноември 2020

  текст Виолета Иванова

  От 16-годишен знае, че иска да е илюстратор – запалва го срещата му с един такъв по време на програма за кариерна ориентация. Днес вече самият Крис е вдъхновение за прохождащите артисти с шеметната си кариера, докоснала доста сфери – реклама, мода, анимация, детска литература…
 • 6 момента на Никол Павлов

  23 октомври 2020

  текст Виолета Иванова

  Обича Матис, модата, розовото, добрата закуска и между глътките кафе сутрин да си рисува с маркер за разбуждане. "Визуален артист с бизнес образование" е кратката ѝ визитка, но ви подаваме и по-дългата.
 • 7 момента на Димитър Петков

  8 октомври 2020

  текст Виолета Иванова

  В жестоката му инстаграм галерия това хич не личи, но де факто хващаме @dimitar.risuva почти в началото на пътя му като илюстратор.
 • 9 момента на Атанас Буковинов

  24 септември 2020

  текст Виолета Иванова

  Като малък все рисува животни. Днес мястото им вече е заето от човешки лица – понякога детайлни, но по-често леко разкривени, размазани или загатнати само с лек контур. Атанас е илюстратор, в чиито работи се усеща влиянието на модата и смелостта за експерименти с туш, пастел, гваш и колажиране. Освен това снима.
 • 9 момента на Давит Карапетян

  10 септември 2020

  текст Виолета Иванова

  Ако сте виждали силуета на Витоша насред бар Amok, значи вече познавате поне частица от изкуството на Давит. Няма как да сбъркате, ако го наречете дизайнер. По диплома е инженерен, а по стаж – графичен и уеб от вече 10 години. Модата също му е на прицел, както ще признае по-надолу, но паралелно си представя и как някой ден отваря училище по рисуване.
 • 7 момента на Константин Стойнов

  11 март 2020

  текст Виолета Иванова

  "Помня и времето на Правец 16, шоколада Кума Лиса, култа към дънките (не Панака) и стоките от Corecom, интернет клубовете...", казва ни Константин, който расте през 80-90-те, така че в биографията му се врязва и "малко казарма".
 • 10 момента на Сабина Радева

  5 март 2020

  "В професията всички се опитваме да се отличим по някакъв начин", пише ни Сабина от Лондон, където живее. Нейният начин е да смеси в рисунките си дипломата по наука с тази по илюстрация.
 • 8 момента на Михаела Ангелова

  27 февруари 2020

  текст Виолета Иванова

  Казва, че е твърде нетърпелив и неспокоен човек. Сигурно затова ѝ действа така добре да прекарва време в планината – пък и май само там не носи списъка си със задачи. Всъщност в чантата ѝ има няколко отделни тефтера, в които записва всичко: от впечатленията си от пътувания през сънищата си до тъжни и весели ежедневни мисли.
 • 7 момента на Галина Атанасова

  20 февруари 2020

  текст Виолета Иванова

  Счупени видеокасети, хранителни продукти, найлонови пликчета, скъсани списания и стари нейни стихове, снимки и рисунки. Всичко това, че и повече може да съжителства в един от мрачните дигитални колажи, с които Галина ни притегля към инстаграма си, преди да ни обясни и как точно ги прави. Често ги кръщава на песни, понеже музиката ѝ е муза ("блуждая между две групи от доста време – Godflesh и Brainiac").
 • 7 момента на Симеон Христов

  13 февруари 2020

  текст Виолета Иванова

  Черепи, котки, роботи, горящи и топящи се неща в невъзможен детайл, над които ти се иска да извадиш флумастер. Такива картини пълнят инстаграма на Симеон, който нататък си представя да прави комикси, анимации, дрехи, стикери и уличен арт.
 • 7 момента на Андрееа Юлиана

  6 февруари 2020

  текст Виолета Иванова

  Заради стегнатата академична среда, на третата година зарязва обучението по анимация в Лондон и тръгва по света с малко багаж и пари и много нощувки по дивани и поляни. Така Андрееа от Румъния става доста гъвкав тип.
 • 8 момента на Милена Филипова

  30 януари 2020

  текст Виолета Иванова

  Чак когато започваме да я разпитваме, осъзнаваме, че сме я срещали и преди – в рубриката ни #InstaSofia, където се е шмугвал проектът ѝ Хаус Porn. В него Милена трупа кадри и истории от софийските квартали: "Открих ги покрай моето куче, което имаше чепат характер и много енергия. Трябваше да измисля нещо", обяснява тя как дългите изследователски разходки преливат в богат фейсбук и инстаграм.
 • 7 момента на Дельо Добрев

  23 януари 2020

  текст Виолета Иванова

  Днес нямаше да знае 4 езика, нито да цени така академичното знание, ако семейството му не се беше преместило в Люксембург още когато е хлапе. Страната обаче не му става близка и отива да учи Графичен дизайн в Брюксел, преди накрая да се прибере в София, за да продължи в същата посока.