Инге Морат & Danube Revisited

Инге Морат & Danube Revisited


31 юли 2014 Славина Илиева, снимки Inge Morath
Пътуваща изложба фотографии пристига в Русе на 2 и 3 август, неотменно следвайки пътя си от извора на Дунав към мястото, където реката се влива в Черно море. Несъмнено, това е изложба, посветена на великата европейска река и разположените край нея градове, но и отличен повод да ви разкажем за легендата на европейската фотография – Ингеборг Морат.


"Обичам пътуванията. Пътуванията, при които отиването от едно място към друго ти позволява да достигнеш по-голяма дълбочина. Един ден, през май 1958, осъзнах, че искам да проследя Дунав – от нейния извор до самия й край. И това бе едно от онези неизбежни пътувания".

Ингеборг Морат е австрийка. Кариерата й на фотограф се развива с онова последователно и спокойно темпо, подобно разгръщането на една книга, страница по страница. След Втората световна война Морат се занимава предимно с преводаческа дейност и журналистика. Отвреме навреме пише текстове, които придружават фотографиите на приятеля й Ернст Хаас. Двамата получават покана от Робърт Капа да се присъединят към прясно учредената от него агенция – Magnum, където Морат работи като редактор.
С истинско снимане тя зпочва да се занимава през 1951, когато асистира не на кой да е, а на Анри Картие-Бресон. Четири години по-късно става пълноправен член на Magnum. Заедно с Ив Арнолд, австрийката е една от пръвите жени-фотографи в редиците на агенцията.
Фотографията дава възможност на Морат да пътува по света, запечатвайки впечатленията си във фотографски есета, публикувани на страниците на списания и такива, побрани в няколко книги (Fiesta in Pamplona, Bring Forth the Children съвместно с Юл Брюнер и Le Masque заедно със Саул Щайнберг).
През 1962 Морат се омъжва за Артър Милър (чиито сценични продукции заснема) и усяда в Ню Йорк и Кънектикът, продължавайки активно да се занимава с фотография до 90-те. В нейна памет от Magnum учредяват награда на името й, която се дава всяка година на жена-фотограф под 30 години за заслуги в документалната фотография. Именно 9 носителки на нагрaдата през последните години са част от проекта Danube Revisited, който има за цел да проследи чрез изкуството на наследничките на Морат собственото й увлечение по крайдунавските региони.
Започвайки пътешествието си, Морат посещава Германия, Югославия, Австрия, Чехословакия, Румъния. Не успява да получи виза за Унгария, България и Съветския съюз. Проектът продължава много години, а след падането на Желязната завеса неговите финални щрихи са добавени и снимките са издадени в книга през 1995 от изд. Fotohof в Залцбург.
Проектът Danube Revisited използва реката и като метафора, и буквално. В специализиран камион е побрана пътуваща изложба с фотографии на Инге Морат именно от времето на крайдунавското й пътешествие. Деветте фотографи създават нови снимки по време на проекта и наред с това запознават жените от крайдунавските градове, в които изюложбата гостува, с женската следа във фотографията и с възможностите, които това изкуство би могло да им предложи. Крайдунавската обиколка започна на 7 юли с начална спирка Улм, Германия и ще продължи до 5 август в Букурещ. Финалният резултата от проекта ще бъде представен официално от Fotohof Gallery под формата на книга и изложба, включващи творби на Морат от региона, новите фотографии на 9-те учатснички в пътуващата изложба и най-интересните фотографски проекти, създавани от местни жени-фотографи.

Изложбата е в Русе, дом Елиас Канети (ул. Славянска 12) на 2 и 3 август Откриването е в дом Елиас Канети на 2 август от 15:00


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.