Коледа в Националния военноисторически музей

Коледа в Националния военноисторически музей
16 декември 2014
Националният военноисторически музей мобилизира целия си арсенал за идващите празнични дни. Интересни изложби, прожекции на документални филми и Дни на отворените врати очакват всички посетители на музея в периода от 16 до 30 декември.


Стартът на кампанията ще бъде даден на 16 декември с откриването на изложбата Да пазим спомените живи (от 16:30) и тържественото запалване на светлините на коледната елха в двора на музея. Изложбата, представяща някои от най-ценните дарения от изминалата година, повдига въпроса за патриотизма в нашето съвремие, за смисъла на жеста да дариш вещ от своето лично, семейно наследство и да я направиш част от големия разказ на българската военна история. Това е посланието, което в навечерието на коледните празници дарители на музея ще предадат на ученици от столичните училища в неформална среща-разговор. Изложбата ще продължи до 28 декември.

Коледната програма на музеят продължава и в дните от 17 до 19 декември, когато за най-малките посетители входът на Детския музей МИГ – мислители, изобретатели, герои, ще бъде свободен. В него те ще се въплътят в ролята на велики воини, стратези и дипломати от Българската армия, ще преживеят героизма на времето и ще се сблъскат с предизвикателствата на войнишкия бит.

Със съдействието на National Geographic Channel Националният военноисторически музей е подготвил изненада и за посетителите от всички възрасти. Те ще имат възможността да присъстват на безплатни прожекции на филмовата поредица Апокалипсис: Първа световна война. Позовавайки се на повече от 300 часа архивни кадри, тя проследява пътешествията на анонимни и добре познати цивилни и войници от цял свят, борили се за живота си в този безпрецедентен период на героизъм и варварство от човешката история. Прожекциите ще се излъчват от 17 до 19 декември от 11:00 до 16:00 (Епизод 1 Ярост – 11:00; Епизод 2 Страх – 12:00; Епизод 3 Ад – 13:00; Епизод 4 Гняв – 14:00; Епизод 5 Избавление– 15:00).

Празничната програма на Националния военноисторически музей ще завърши с Дни на отворени врати на 27 и 28 декември. Посетителите ще могат безплатно да разгледат хронологичната и външната експозиция на музея. На 29 и 30 декември музеят ще работи извънредно с обичайното си работно време.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.