5L


Адрес: София, ул. Цар Шишман 15
Работно време: пн-нд 16:00-02:00
Мобилен: 0884 010 205
Кое е общото между невзрачна телефонна кабина и самотна сушилня в дъното на обществена пералня? Ще ви кажем. И двете са тайни портали към нюйоркски барове от типа speakeasy, какъвто вече има и в София. Ако чуете да се говори за някакъв петел, той е – 5L.

Корените на идеята откриваме цял век назад, между 1920 и 1933, когато Щатите са подложени на Сух режим и алкохолът е извън закона. Както с повечето забрани обаче, хората намират как да заобиколят и тази и тихомълком отварят заведения, където градусите да се леят свободно. Оттам и прякора speakeasy, който в превод значи "говори тихо, да не ни надушат полицаите". Добрата схема, разбира се, се крепи и на друго: клиентелата е отбрана и знае точно как и на коя врата на почука.

Тази на 5L намираме в един двор на улица Иван Вазов, дегизирана като библиотека. Да издадем как се отваря обаче ще е като да разкажем филма, който тъкмо сте си пуснали, затова превъртаме до момента, когато закачката в името се изяснява. Отвъд очевидния петел, играта е и в интериора. Library, Lounge, Local, Lab и Lavatory са петте L-помещения, пълни с антикварни находки с история, за които собствениците могат да разказват с часове. Вратите на красив гардероб например стават лице на един от баровете, а медното корито, вградено в масa, е трибют към оригиналните speakeasy заведения, където алкохолът лежал във вана, за да го източат безследно при внезапна проверка. Иначе теренът е по-нещо-за-всеки. Големият бар под земята чака гост-диджеи, но горе звукът ще остава удобно приглушен за разговори. Градината навън пък скоро отваря и за срещи на светло, наред с втория вход на бара откъм Шишман.

Тайните врати са първото условие, ако искаш барът ти да е наистина speakeasy. Второто е меню, в което коктейлът царува – точно както е било при режима, когато са измислени много от класиките в дисциплината. И точно както е сега в 5L. От Old Fashioned (прекръстен на Болд Фешън и забъркан със скоч, вместо бърбън и чили сироп, вместо захарен) през Белегзия (авторски микс от лозова ракия, ябълков сок и сиропи от смокиня и ванилия) до цяла страница вариации на Негрони – тук всяка чаша е с интрига. И не че ще ги обидите, ако все поръчвате "от обичайното", но мулти-култи екипът зад бара (с членове от Македония до Индия) има друга мисия: да поведе и най-упорития традиционалист на вкусова експедиция. Кой знае – в  края ѝ може да откриете нещо ново и за самите себе си.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.