Aubergine Restaurant

КухняТераса / ГрадинаКлиматикПлащане с картиБезжичен интернет


Адрес: София, ул. Карнеги 11
Работно време: 10:00-23:30
Брой места: 50
Мобилен: 0889 991 867

Кухня: интернационална
Тънко нарязан и златисто запържен, печен на грил с няколко капки лимон и още горещ, пълнен в компанията на домат. Патладжанът е основа, начало и край на днешния обяд – не го посочихме случайно, седнали сме в Aubergine.

Първо да кажем, че патладжанът не доскучава, дори да се появява няколко пъти на масата, защото понася толкова експерименти, колкото въображение има под шапките в кухнята. Продължаваме с това, че тази посока не е единствена в менюто на новия Aubergine – тук има и говежди стекове, и калмари на плоча, и крокети от смилянски боб. Рецептите са все интернационални, но минали през личния поглед и разбиране на тримата готвачи, а нашият избор днес има четиригодишна история.

След ремонт и смяна на собствениците, ресторантът запазва същото име като предишния на адреса – "в чест на добрия тон, все пак те са вложили години в този проект", обясняват ни от новия екип. Днес сядаме при тях за лек обяд (онзи ароматен стек го оставяме за някоя вечеря) – до прозореца, под рамките с картини, на светла дървена маса. Една обиколка с поглед и е ясно, че сега мястото живее друг собствен живот под един принцип – "да правим вкусна храна, това ни е най-важно".

Първо посещение ни е, така че питаме за препоръка. "В менюто има 21 неща – казват ни от другата страна – значи всичко е препоръчано". Взимаме салата с дресинг Цезар, която пристига след минути с най-крехкото и сочно пилешко. Във втората ни чиния има брускети – кръгчетата запечен хляб всъщност са направени да допълват вината от добре подбрания списък, защото и при двете вкусът се гради на стъпала. Тук тънкият лист патладжан е върху поръсен със зехтин хляб, отгоре с парче краве сирене (имат голямо желание да работят с местни продукти и ферми) и карамелизиран орех, който връзва панделка на всичко под себе си. Основното ни е ориенталски пълнен патладжан със зелена леща и класическа добавка – доматен сос, но в случая с шафран, който отваря апетита и дава нов вкус на познатата рецепта.

Тези композиции се ръководят в кухнята от Силвия Атанасова, която подбира хората си с критерий да са страстни и да искат да творят – тук това са Емил Гълъбов и Цветан Вълков. Преди да стане главен шеф в Aubergine, тя е част от Щастливото прасе за година, помощник сладкар в екипа на Андре Токев, готви с Емил Минев, после минава през Слънце и луна. В биографията й отбелязваме още едно място: високо в Рила, където доставките стават на кон, а кухнята понякога трябва да готви за 200 човека.

Колкото и да е било приятно в планината, ресторант в центъра на София носи друга сладост, също толкова голяма – особено за човек със слабост към десертите. В Aubergine те са пипнати майсторски и тъкмо пристигат на масата ни: шоколадовата торта с банан е свежа бомба вкус, но личният ни фаворит, само стъпало по-високо, е чийзкейкът със сладко от... смокини? – питат повечето гости на ресторанта, но не – от патладжан, естествено. Нали и той е плод, защо да не влезе в захарта? На изпращане поглеждаме към двора, в който след месец-два ще ни носят тези смокини-патладжани на въздух, и обещаваме да се връщаме – страстта ви вярно се усеща в чиниите.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098