Фабрика Дъга


Адрес: София, ул. Веслец 10
Работно време: пн-пт 08:00‑22:00, сб 10:00‑22:00, нд 10:00‑20:00
Малиновата лимонада, мекичките със сладко и сирене, тортата с маскарпоне, кишът с пиле и спанак, картофеният огретен с цвекло, салатите, сандвичите... Цяла София въздиша над менюто на Фабрика Дъга. Ние решихме да разберем кой пише историята.

Промяната рядко идва сама. Трябват й вдъхновение, смелост и точния момент. За Мария той настъпва преди година, когато, заедно със Спасен и Джиги – две момчета с точен усет към домашно-приготвената храна, решава да създаде място, за което да се грижи. И то сякаш я намира само. Дълги години на този адрес е имало магазин за мебели, чийто собственик харесва тримата приятели и лобира за тях да вземат помещението. Така преди шест месеца на Веслец 10 започва създаването на Фабрика Дъга.

“Вложих всичко от себе си в това място – разказва Мария. Преди работех в рекламния бизнес, занимавах се и със сватбена декорация. Но имах нужда да сменя посоката. Сега със Спасен и Джиги сме тук всеки ден. Никола – баристът ни, също е с нас от самото начало.” Застанал зад овалните стъклени съдове, Никола работи с френската преса с вниманието на химик, съсредоточен над важен експеримент. “Начинът на приготвяне на кафето е това, което ни отличава. Но и всичко останало се прави с много любов – салатите, сандвичите, супите, обедното меню”, допълва Мария.

Любовта е като бумеранг. За краткото си съществуване, Фабрика Дъга привързва към себе си много хора – служителите от близките министерства, кварталните обитатели, любопитните градски хора. През първите дни работи почти като Музей на отворените врати и получава забавни отзиви, дори ги съветват да си измажат тавана. Сега имат толкова редовни посетители, че местата понякога не стигат. Най-важното е, че всички се чувстват тук като у дома. “Оказа се, че собственикът на сградата е професор по математика в Сорбоната,” сеща се Мария и ненадейно нарежда целия пъзел. С черната си тебеширена дъска, с подобните на колби стъкленици, с отдадените на експеримента готвачи, Фабрика Дъга е като една отворена лаборатория. За кафе, храна и щастие.

 

Горе Коментари (1)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
#1 16.03.2015 20:34 nightlife

Фабрика Дъга

dneska , bqh v zavedenieto krajno razocharovan