Банкович


Адрес: София, ул. Аксаков 11А
Работно време: 11:00-22:30
Мобилен: 088 458 66 50
Зачудени кой е Банкович, пристъпваме прага на едноименния новооткрит ресторант в сърцето на София и попадаме в изискана обстановка, в каквато бихме се озовали и в центъра на съвременен Белград. Или модерен Истанбул. Места, където националната кухня е предпочитаният избор за истинските ценители на добрата кулинария, каквито са и нашите домакини. Както сами отбелязват, те буквално обожават балканската кухня, поднесена с елеганс. А Банкович се оказа младият, чаровен и талантлив майстор-готвач, който ще ни отведе на кулинарно пътешествие из палитрата от вкусове на Балканите.
Началото винаги е трудно и първият избор, който трябва да направим, е между четирите вида урнебес или айвара по оригинална домашна рецепта (6.80). От топлите предястия се колебаем между кефалотири саганаки (7.80) или халуми, а гъшият дроб с праскови и зелен орех (23.90) и домашно приготвената пастърма не могат да останат неопитани. Може пък да започнем и с някоя по-лека салата или с по-солидната “мезе” салата (свински пушен врат, домат, печена чушка, прясно сирене, урнебес, маринована тиквичка – 10.90). Сред предложенията за основно ястие с удоволствие откриваме свински шницел (11.90) и рамстек с лук, който се препоръчва и от майстор Банкович.
Истинските почитатели на месните деликатеси ще спрат вниманието си на избора от сръбски специалитети, приготвени на скара от дървени въглища, сред които разбира се типичните кебапчета, ущипци, три вида вешалица (вратна, бяла и пълнена бяла), конски суджук и конски стек. Заведението разполага със собствена система за обработка на продукти чрез опушване с бял бук, където се приготвят пушените ребра, врат и други месни изкушения. Скоро ще можем да опитаме и домашно пушени лаврак и ципура. Към мезетата се предлага освен винена и качествена селекция от чешки бири, сред които са Велкопоповицки козел, Гамбринус, Крушовице и Златопрамен. А накрая попитайте майстор Банкович за рецептата на топлата ореховка, от която ще останете очаровани.

 

Горе Коментари (1)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
#1 17.02.2014 16:24 edin klient

Re: Банкович

Само не разбрах какво му е сръбското на келафотири саганаки и халуми? Това е гръцко и по добре да го ям в гръцки ресторант като Кумбаре до Шератон. Така също и свински шницел и рамстек с лук. Това пък е немска кухня и за такава бих отишла в ресторант Фенерите. Конски суджук и конски стек пък е повече за казахстански ресторант. А гъшият дроб с праскови и зелен орех съм го пробвала навремето в ресторант Егур Егур който сега се казва Фърст и има същата кухня като преди, но много по вкусна. В общи линии бих казала че този ресторант Банкович не е точно само сръбски а "збирщайн". Въпреки това аз го пробвах една вечер и мога да кажа че продават илюзия, която става но като цяло копират по добри ресторанти в София като Проя, Таван, Кумбаре, Фърст, Фенерите, Егур и др.