Corso


Адрес: София, бул. Цар Освободител 10 (срещу Руската църква)
Работно време: Улица: пн-нд 07:30-22:00; Ресторант: пн-нд от 10:00
Мобилен: 0888 100 113
E-mail: rsrv@corso.bg
Ще чуете старите софиянци да наричат това място "бившия Минералсувенир". Днес на бул. Цар Освободител 10 намираме нетрадиционна концепция за заведение, разгърната на три отделни нива, където истинските ценители на вкусната храна и доброто вино биха могли неусетно да прекарат буквално целия си ден.

В превод от италиански "corso" означава улица, но правим връзката едва след като сме прекрачили прага и пред нас се разстила пътека от павета и ред улични фенери. Привлечени сме от апетитен букет от аромати, които идват от цяла редица щандове, разположени по подобие на отделни магазинчета точно като на малка римска уличка. Първият е кафетерия – с кафе напитки, фрешове и смутита плюс кекс и домашни сладки. Вторият привлича с разноцветна палитра италиански сладоледи, а третият – с домашни торти и сладкиши, където всичко изглежда прималиво вкусно, но зад тезгяха ни подшушват: "Тирамисуто ни е феноменално!". Преди да сме поръчали сочно парче торта с чаша ароматно кафе, простираме погледа си нататък, където ни очаква цяла серия от други изкусителни предложения: на момента приготвени мекички и пъжени филийки, сандвичи с изпечен на място хляб, прясна паста, салати, пицети, готвени обедни ястия. Накрая виждаме и деликатесната витрина с колбаси и сирена, където любезно ни приканват да изберем произволна бутилка вино от 300-те етикета във вино магазина Corso, да седнем да я изпием на меката мебел в дъното и тутакси ни носят плато с мезета като комплимент. Това предложение определено приковава вниманието ни сред множеството други възможности, тъй като за пръв път виждаме на наша земя, успешно реализирана идеята за т.нар. такса консумация на място – известна по света като corkage fee и то в такъв символичен размер от 6лв. Усмихнатото момче, което ни донася бутилката и мезетата започва увлекателен разказ за селекцията на вината и за някои подбрани заглавия, които можем да намерим само тук.

Прекъсваме го с извинение, тъй като неволно дочуваме репликата: "Ние отиваме горе на въздух в градината". С любопитни погледи се качваме и пред нас се открива модерен бар с кокетна зимна градина в средата.
В студени дни само плъзвате стъклото и сте там, под дървото, което сменя цветовете си през има-няма седмица. При топло време пък нищо не ви дели от слънчевата пейка, която моли за чаша капучино и добра книга насаме. Иначе барът събира до 80 души и е супер за частно парти – тежки червени завеси тутакси ви отделят от стълбите към ресторанта на най-горното ниво, който определено е "гвоздеят в програмата" – просторен, с изчистен и елегантен дизайн и стъклена витрина отгоре до долу, която разкрива зашеметяваща гледка към жълтите павета и позлатените кубета на Руската църква, която е точно отсреща. Менюто е богато и добре балансирано. Като за начало опитайте: панирано кисело мляко с ментов сос; ципура на скара с черен ориз, годжи бери, орехи и шампанско сос; равиоли с четири вида сирена със сос от горгонзола и круши; магданозени кюфтета с филирани бадеми и доматен сос. А някоя вечер, както вечеряте залисани в сладки приказки и вкусни ястия, поляти с италианско вино, може да се окаже, че съседът ви по маса е знаменитост, както се случи с гостите на ресторанта в края на април, когато Кустурица и бенда му се повеселиха тук след концерта си в НДК.

Поводите да идвате тук и сутрин, и обед, и вечер тепърва ще се множат, обещават от Corso, тъй като имат идеи и за регулярни винени дегустации и за музикални ивенти и изложби, но ако вие имате други интригуващи идеи – слушат ви.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1081