Гранд Бистро


Адрес: София, Гурко 1
Работно време: пн-нд 19:00-23:00
Телефон: 02 811 0 940
Всяка вечер в 7 градината на Гранд Хотел София слага лилаво каре и се преобразява в бистро – със Средиземноморие в менюто, кино в четвъртък и шумът на фонтана пред Народния театър за фон.

От началото на юни сянката на гърба на гранд хотела ни тегли двойно по-силно – между дебелите дървета и високите лампи са се вмъкнали десетина маси с гледка към парка. Разхлаждаме се още с вида на запотеното розе, което протяга ръка от листата с добри вина и, без да губим повече време, хвърляме вилици в менюто. Оттам улавяме наведнъж риба тон, риба меч и октопод – във вид на карпачо, крехкото трио е поръсено с перли от балсамов оцет и лимон, които освежават всяка хапка с "пук" в устата.

Над морските дарове погледът се плъзва напред през пръските на фонтаните чак до Народния театър. Всеки четвъртък от юли и август обаче ще сядаме с лице в обратната посока – към екрана, който ще превръща бистрото в кино точно в 21:00. Осем заглавия от София Филм Фест ще се изпишат на платното под звездите в следващите 8 седмици – в компанията на питие, микс брускети, гризини с прошуто и петифури асорти за общо 29лв. Ако вече си гледате календара, отбележете, че първата прожекция ще бъде в петък, 8 юли (заради полуфинал на Европейското), когато в бистрото идват Кейт Бланшет и Руни Мара с Каръл.

С мисълта за лятно киносоаре се връщаме обратно на масата, където пристига ястие с горски дъх – крехко зaешко филе, сгушено на руло върху мека полента. Комбинацията с портокалов сос и розмарин нарежда ноти на удоволствие след ключа сол в чинията и протяга чашата за още една капка розе. Днес не ни остава време за десерт, но чийзкейкът със сочни круши едва ли ще ни се измъкне – само чакаме да обявят датата на Всичко ще бъде наред, за да си го разделим с Вим Вендерс.

Гранд Бистро отваря всяка вечер в 19:00 в градината на Гранд Хотел София
За резервации: 02 811 0 940

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.