ХлеБар


Адрес: София, Оборище 16
Работно време: пн-нд 07:30-21:30
Мобилен: 0893 601 317
От три години те будят две улици в града с аромата на току-що опечен хляб, гризини със сушени домати, баница с манатарки и още топъл сладкиш. "Приготвяме само храна, каквато бихме давали и на детето си", обяснява просто кулинарната им философия Алекс – 1/3 от екипа зад ХлеБар, който тъкмо загрява новата им фурна на Оборище 16.

Новата локация не е номер три в серията, а просто по-широк дом за първия ХлеБар на Васил Априлов. Преди някой да е усетил носталгия по малкото старо място със слънчевите маси отпред, те пак ще са тук – буквално зад ъгъла. Алекс и съпругата му Еми се готвят за тази миграция в квартала от няколко месеца и макар да е само на метри разстояние, с размера на терена порастват и възможностите им. Така, по образеца на ХлеБар на Шишман, и в този вече ще обядваме удобно на място, вместо да ограничаваме поръчката до "седем гризини за офиса, мерси".

Днес избираме между три вида супа, леща яхния и агнешки кюфтета – всички с любопитен туист в стил "подлютено сирене" или "звездовиден анасон". Подробностите обаче ви спестяваме, защото утре и един ред в готвеното меню няма да е същият. Освен всеки ден, тук нещата се менят и според сезона, затова сега казваме "чао" на спанака и "добре дошли" на тиквата и праза. По пазарите вече се намират достатъчно вкусни, а в ХлеБар лягат между корите на опечени до златно банички. Стандартните комбинации като сирене+яйца си остават константа, заедно с кейковете, бриошите, гризините и страхотният хляб (ръжено-пшеничен, с лимец, пълнозърнест, бял), който е не само от първите с квас в града, но от най-добрите.

"Много е берлинско", бяхме чули за новото пространство преди да видим огромните му прозорци и да усетим духа вътре сами. Сравнението е хубаво и точно. "Радост е да ремонтираш такова помещение – казва ни Александър, – първоначално е строено за печатница". Оттам и безкрайно високите тавани, под които с Еми подреждат селекция не от чужди, а от "made in BG" мебели – като металните столове на фирма от Добрич, които си харесват преди година на One Design Week. Сега десетина от тях ограждат дълга дървена маса, която – няма как, пък и съвсем нарочно – ще делим с непознати за бърза закуска или социален обяд. Не бъдете невъзпитани, подайте солта!

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.