Parallel 43


Адрес: София, бул. Витоша 192
Работно време: пн-сб 10:00 – 20:00, нд 10:00 – 19:00
Телефон: 02 881 1212
Когато в главите ни е пренаселено, мислите за разнообразната ни и здравословна диета често се губят в навалицата. А са важни и е важно някой да ги има предвид. Днес го срещаме на вегетарианските и веган ширини на Parallel 43, където правят зелен омлет, който не бихте заменили и за шест котлета.

Сняг затрупва предиобедния трафик по булевард Витоша, когато достигаме номер 192 и се качваме на втория етаж, за да намерим топлото пространство на Ити. Преди четири години то е само сън, но от онези, които се сбъдват. "Една нощ сънувах как влизам в много светло място, а вътре има дърво с две птици в короната и надпис "там, където има любов, има живот". Помня усещането за щастие, което сега намирам и тук." Макар и с бои, дървото с птиците също е пораснало в лекия уют на Parallel 43, само табелата още не е увиснала на клоните му. Няма нужда да я чакате обаче, за да намерите пътя насам – ароматът на банановите палачинки е достатъчна следа.

Безглутеновите кръгове са бестселър тук – с тесто от овес, орехи, кокосово мляко, ванилия и "гарнитура" от банан, сушени боровинки, домашна гранола и... кумкуат. Да, и ние бяхме "say what?", но вярвайте – хапка бананова палачинка с резен от миниатюрния цитрус направо разплаква небцето. Разнежваме го още с топли глътки матча лате, което ни печели дотам, че на тръгване взимаме едно и за вкъщи. Не че тук нямат други еликсири – живи сокове, смутита и протеинови шейкове допълват здравите идеи за чаша. Ако пък ги търсите в чиния, помагаме с избора – зелен омлет с козе сирене. Дължи цвета си на спанак, пресен лук и магданоз, а вкуса – на човек, който до неотдавна има слаб апетит към рецептите. "Онзи сън отключи нещо в мен, започнах да готвя интуитивно и да експериментирам все повече", разказва ни Ити, която разбужда още любопитството си към храната в растителната академия на Матю Кени.

Смелостта в кухнята пълни краткото меню на мечтаното є място, в което през пролетта ще влязат нови сезонни герои. Иначе постоянният лист се допълва ежедневно с три предложения за обяд, които с готовност ви завиват за вкъщи, а скоро ще ги доставят и до вратата ви, ако се отбиете на snack.bg. Предизвикваме ви обаче да се разходите дотук и да вкусите подозренията ни, че някои хора тичат в Южния парк, само за да стигнат до витрината на Parallel 43. От нея за нас излиза разтапящ лешников мус, а вътре стоят още суровите десерти от Raw Love серията и безглутеновите мъфини ma maffin, които Ити разработва със синовете си. Където има любов, има всичко.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.