Грузински ресторант


Адрес: Варна, сп. Траката
Работно време: 11:00-24:00
Мобилен: 089 996 99 91

Кухня: руска
Тип музика: шлагери
За Грузия знаем, че е родната страна на Сталин, че е едно от най-високо населените места на границата между Югоизточна Европа и Азия, че там произвеждат вино още от древността. Това, което не знаехме е, че според грузинците гостите идват от Бога и винаги са повече от добре дошли. Ако вече възбудихме любопитството ви, а нямате възможност да пътувате до там, имаме добра новина за вас. Можете да изпитате гостоприемството, храната и виното на тази екзотична страна в новооткрития Грузински ресторант във Варна, разположен в хотел Траката.
Мястотото е с изглед към варненския залив, а от прозорците се разкрива красива морска панорама. В зимните лежерни обеди можете да се отпуснете и насладите на гледката в елегантната и непретенциозна обстановка на основния салон. Мекият, дебел мокет допълва усешането за домашен уют, поглъщайки шума от всяка стъпка. Топлите тонове на старо злато на завесите и кълъфите за столове изпъкват на фона на северната стена, боядисана в бордо. Цветът не е избран случайно, защото на стената са намерили място платната от цикъла Танц зад завесата, специално изработени от варненския художник Дарин Сотиров. Тук, разбира се, водката е задължителна – ще ви я поднесат в каничка, покрита с бял скреж, от която можете да наливате в малки елегантни чашки със столче-
та. Най-подходяща за нея е салатата Пхали, микс от зелен фасул и орехи подправени с оригинална аджика, внесена от Грузия. Чаша Чача – 60 градусовата национална ракия, ще запали истински пожар в тялото ви. Можете да го потушите с лековитата, естествено газирана минерална вода Боржоми, любима дори на руската императрица Екатерина Велика.
Истинското гурме за сетивата, обаче са огромните шашлици от чисто месо. Свинското се маринова маринова цяла нощ в ситно нарязан лук и черен пипер на зърна, нанизва се на традиционните кинжали и се пече на жар. На любителите на сосовете препоръчваме Сациви – пиле в орехов сос подправен с традиционната аджика, в който може да се топи прясно изпечената питка с масло и кашкавал Хачапури. Леко пикантната и предимно месна кухня се съчетава отлично с червените грузински вина: Мукузани, Саперави, любимото сладко вино на Сталин – Хванчкара и Киндзмарули с тъмно червен цвят и ярко изразен плодов аромат. Ако искате да се почуствате като истински грузинец, откажете се от стъклените чаши и попитайте за роговете от Кавказки козел. От тях задължително се пие на екс, а традицията изисква да обърнете рога надолу, за да покажете, че е пресушен.
За десерт опитайте медената торта, която се приготвя на място с крем от кондензирано мляко, мед и орехи. За компания на десерта от ресторанта препоръчват не кафе, а отлежал грузински коняк. Можете да го изпиете на терасата, която през зимата е превърната в уютна, слънчева градина.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.