Братя Хлебари


Адрес: София, Георги С. Раковски 44
Работно време: пн-пт 08:00-20:00, сб 09:00-16:00
Мобилен: 0887 625 005
"Не сме готови на 100%, но Хлебарницата вече е много по-близо до тази в мечтите ни", пишат Братя Хлебари във фейсбук, а ние четем "елате да ни видите" и пристигаме на Раковски 44 за бърза дегустация –
и парче кръмбъл пай, моля!

Безкрайната дълбочина на братската хлебар­ница започва с маси за закуска и обяд, продължава с топли рафтове и тезгях и завършва, някъде там, след работните плотове в кухнята. "Искахме да е като най-добрите пекарни в Южна Корея, където всичко е на показ и хлебарите се редуват на всеки час зад касата", обяснява ни Пресиян, когото заварваме в сам-съм-си-всичко следобед, докато брат му Теодор наваксва сън след нощна смяна по месене.

Преди месеци двамата харесват пространството на Раковски в един глас, защото задоволява не само бюджета, но и носталгията им по София от 30-те, в която им се иска да живеят. Настаняват се на адреса през пролет­та, заедно с живия си хляб с квас, който излиза от фурната в самуни селски, пълнозърнест, с мед и розмарин, царевичен със семена, с овесена каша. Сред средно осемте вида на ден, забележете, няма нито един без глутен: "не бих предложил на хората нещо, което не харесвам; това е моят начин да им покажа уважението си – като уважавам продукта, който им давам", честен е Пресиян.

В този предпразничен следобед пълните рафтове осиротяват светкавично пред очите ни. "Няма да работим четири дни и хората се презапасяват", казва ни Пресиян и пак вдига рамене пред клиент, който не си е запазил хляб по телефона и сега си тръгва с празна торба и жалното "идвам чак от Младост". Е, не е чак толкова далече – редовно дотук пътуват хора от Монтана, Враца и Пловдив, за да си пазаруват хляб за седмица напред. Същата надпревaра тече и пред витрината с кишове и пайове, която ще става все по-разнообразна с времето, но и днес има с какво да ни залепи за себе си – сластен кръмбъл пай, кръстен на хрупкавия си маслен капак с овесени ядки и орехи, под който са се сгушили сладки нектарини. В подобни сладкиши братята скоро ще влагат и сиропи от плодове и зеленчуци, а ние отсега усещаме аромата на ябълки и ягоди, който ще дими над топлото овкусено тесто. Вместо да преглъщате над страницата, минете през Хлебарницата – така или иначе ви е на път (да, и за Обеля), дори само за парче пай.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.