#НаЖивоОтСофия21 август 2014
Издателство Колибри ще зарадва феновете на София на 1 септември със сборника с кратки градски разкази #НаЖивоОтСофия, дело на Александър Шпатов – едно от най-често спряганите имена на новата българска литературна сцена.


#НаЖивоОтСофия ще съдържа 20 ударни софийски разказа, писани от Шпатов през последните три години. През тях – уверява ни авторът – човек ще може да изживее София както никога досега. Освен на български, през октомври сборникът ще излезе и на английски език, за да могат и чуждестранните посетители на столицата да я прочетат през очите на хората, живеещи тук.
"Винаги съм живял в София," споделя Шпатов, "няма за какво друго да пиша, освен за града ни." Роден е в Окръжна болница през 1985. Учил е в Младост (Американския колеж) и Северното крило на Ректората (Юридическия факултет). Живее зад Орлов мост. Първия си сборник Бележки под линия (2005) издава, когато е на 20. Следват Разкази под линия (2008) и Календар с разкази (2011). Работи точно над гръмналия миналата година китайски ресторант и може би именно затова възстановява образа му в един от разказите в новата му книга. Пътува често, но винаги няма търпение да се върне. Готов е да опровергае всеки, който казва, че София не била България.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.