• Поглед навътре с „Ще се върна за теб“ от Кристин Димитрова

  26 юли 2022

  текст Анастасия Стоева

  За да познаеш кой си днес, трябва да разбереш откъде идваш. Чак тогава се сдобиваш със свободата на избора кой ще бъдеш утре.

  В новия роман на Кристин Димитрова Ще се върна за теб откриваме някои сходства с добрите примери на coming-of-age жанра, дори и това съзряване в случая да се случва далеч след тийнейджърската възраст. Катарзисното пътешествие на главния герой, Лазар, се явява като инициация, след която той най-сетне може да възкръсне, но не като нов човек, а като по-добра и по-осъзната версия на самия себе си. За да намериш нещо обаче, трябва първо да претърпиш загуба, която да изчисти новата страница от живота ти. В този смисъл Ще се върна за теб е роман за търсенето, любовта, семейството, загубата и личния успех не под формата на материално себеосъществяване, а от гледна точка на постигането на душевен мир.

 • .
 • Весела Карапетрова: Корицата на книгата е само едно „здравей“

  17 март 2022

  Познаваме Весела Карапетрова като художничката зад първото илюстровано издание на Майстора и Маргарита от Михаил Булгаков (Кръг, 2020 г.), по което работи още като студентка в Националната художествена академия.

  Две години по-късно Весела може да се похвали с редица книги в портфолиото си. Макар да е потънала дълбоко във водите на криейтива като графичен дизайнер в агенция proof, тя не спира да се занимава с оформлението на книги, създаването на анимации и илюстрации. В свободното си време Весела бродира и шие „това-онова“. Интересът ѝ към изобразителното изкуство не е случаен. В семейството ѝ примерите за хора на изкуството не са един или два, а за баща ѝ, който е бижутер, рисуването е хоби.
 • Калейдоскоп

  11 март 2022

  Дебютният сборник на Велина Баева съдържа 35 кратки истории, съпроводени от прекрасните илюстрации на Борислава Караджова. Фрагментите са пъстри и наситени с емоция и съдържание, като дават на читателя свободата да ги допълни с помощта на въображението си.
 • Годината на Март

  22 февруари 2022

  Годината на Март от Биляна Тодорова е дебютната стихосбирка, която нямаме търпение да чуем, разлистим и прочетем тази пролет. Материализирана благодарение на издателство Потайниче под редакцията на Мария Михайлова, новата книга вплита всичката любов, плач и съмнения из душевния свят на авторката ѝ. Посрещаме Годината на Март на празничния 8 март във Fox Book Cafe от 18:30 часа. Корицата е дело на Мартин Иванов, дизайнът - на Стефан Митев, а самата Биляна сподели с нас предговора към книгата и две от съставляващите я стихотворения.
 • География на вещите

  17 февруари 2022

  текст Таня Трендафилова

  Ако все още се чудите коя професия е най-приятна и удовлетворяваща, спомнете си думите на един от големите философи и приключенци в световната литература – Пипи: „Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери“. Точно това е направила Екатерина Петрова, чието официално поприще съчетава литературен превод, есеистика и журналистика, но истинската ѝ страст е пътуването и колекционирането на предмети, спомени и истории. Видяхме ги събрани в новата ѝ книга Нещотърсач: 44 (не)обикновени предмета от близо и далеч (издадена от Жанет 45) и решихме да ги заемем като отправна точка в разговора ни за откривателството, познатите и все още неизследвани географски територии, необятните полета на прозата и прецизната топография на превода.
 • Ива Александрова за първата си книга и миграцията като професия и съдба

  11 януари 2022

  текст Димитър Димитров

  Ива Александрова е автор на наскоро излязлата в Англия книга Here to Stay – Eastern Europeans in Britain / Тук, за да останем – източноевропейците в Англия, издадена от издателство Рипитър в Лондон. Книгата разказва лични истории за живота на източноевропейци в Англия през последните 10 години. Това всъщност е един човешки, болезнено честен разказ за живота на източноевропейците във Великобритания в периода около Брекзит – начинът, по който отношението към „новите мигранти” започна бавно, но неотстъпчиво да се променя в резултат на политиката. Постепенно книгата стига до извода, че политиката трябва да се основава на реалния опит и преживявания на самите мигранти, вместо на абстрактни представи за това какво е идеалният мигрант или на удобни популистки призиви.
 • Ембрион на тъгата

  16 декември 2021

  Расла съм
  под отчаяното сърце на майка ми. И до днес чувам как се
  разбива, как се страхува.
  Расла съм
  до счупените ключици,
  до синините.
  Може би затова са сини очите ми.

  И аз ритах безпомощно,
  за да я спася от баща ми,
  а тя си мислеше, че се радвам
  и ме галеше с ръката, на която блестеше златната халка на една
  тъжна робиня.

  И аз бързах, мамо, да изляза,
  за да те защитя,
  девет месеца ми трябваха,
  а после мълчах цяла година.

  Трябваше да се науча да тичам, мамо, за да те опазя,
  после събирах сили, за да те спася и го направих.

  Затова съм тук,
  въпреки че не трябваше.

  Аз съм обречен
  ембрион на тъгата, мамо…
 • Насън и наяве

  25 октомври 2021

  „Той присъства чрез своето отсъствие… Видимо отсъства, но невидимо присъства. Домът, в който той невидимо живее, също е невидим – стените са невидими, невидими са вратите и прозорците, таванът също е невидим, невидим – покривът, невидими – комините...“
 • Пет поколения жени от Кубинската революция до днес

  21 октомври 2021

  За жените и солта от Габриела Гарсия извоюва титлата "безапелационен бестселър" на New York Times броени седмици след излизането от печат. Съвсем наскоро романът заслужи и златния медал Исабел Алиенде за най-вдъхновяваща проза на годината. Днес книгата е наличен и на български език благодарение на превода на Паулина Минчева (Сиела).
 • Антон и Пламена Нашеви за дома и стъпките към непознатото

  13 октомври 2021

  текст Деметра Георгиева

  Приветстваме двама приключенци, предприели поредното си пътешествие – този път като автори на книга. Антон и Пламена Нашеви пътуват и изживяват мечтите си, които ги водят от Африка до Южна Америка. Семейството издава дебютната си книга Стъпки към непознатото, с които се пренасяме в посетените от тях далечни страни. След голямото им пътешествие семейство Нашеви приветстват и ново попълнение – дъщеричката им Ева. Всеки ден с нея е весело приключение, което авторите посрещат с топлина и любопитство. Стъпки към непознатото се представя в София на 11 октомври в Клуб на пътешественика и на 13 октомври в Столична библиотека. За момента можем да се сдобием с книгата директно от техния сайт.
 • “В пукнатините на канона” на Георги Господинов

  21 септември 2021

  текст Десислава Желева

  Най-новата книга на Георги Господинов се нарича В пукнатината на канона и сама по себе си е пукнатина в канона на петте му стихосбирки, трите му романа, четирите сборника с разкази, графичния роман, пиесата, детската книга, книгите с есета (и на останалото, което по невнимание на пишещата този текст е пропуснато). Като за начало, тя не е нито роман, нито сборник с разкази, а литературно изследване на високо научно и стилистично ниво. Може би за мнозина е известно, че писателят е завършил Българска филология в Софийския университет, а по-късно следва и защитава докторантура по Нова българска литература към Института за литература при БАН на тема Поезия и медия: кино, радио и реклама у Вапцаров и поетите на 40-те години на ХХ век. След това важно уточнение темата (или по-скоро темите) на най-новата му книга вече не изглежда чак толкова изненадващо.


 • Из дебрите на "Литературна София" с Иван Шишиев

  8 септември 2021

  текст Деметра Георгиева

  Книгите са вълшебното ни килимче към един съвсем различен свят. Чрез тях се вглъбяваме в миналото или в бъдещето, каквото би могло да бъде. Унасяме се в приказността на това, което ни разкриват творците. Същевременно, всяко изображение има силата на хиляди думи. Една снимка може да увековечи обекта, който е на фокус и да го предаде така, както фотографът го вижда и иска да бъде видян от други. Какво следва, ако преплетем вълшебните свойства на литературата и фотографията в едно?
 • Мария Вирхов - кучката на утрото

  20 август 2021

  Десислава Желева

  В средата на август на книжния пазар с логото на издателство Жанет 45 излезе Вирхов блус - книга, събрала (приблизително) цялото творчество на апокрифната поетеса Мария Вирхов. Неин съставител е Биляна Курташева, а изданието включва всички излизали на български език стихосбирки на поетесата, нейни преводи, част от стихосбирката ѝ Никомея, издадена в Русия в началото на 90-те, както и други, непубликувани досега текстове.
 • Вайръл стихове за секс и драма

  23 юли 2021

  На 23 юли от 19:00 във Vitamin B Антония и Цветелина представят своето творчество. Красивата им и независима книга с твърди корици и поезия докосва душите по техни собствени думи. Вайръл стихове за секс и драма са пропити с любов и плам, които ще разгорещят и нас - бъдещите им читатели, слушатели и пресъздатели.
 • Рециклиране на болката

  7 юли 2021

  "Има думи, които са болезнени", споделя Тео Буковски, съавтор на Рециклиране на болката заедно с Айча Заралиева.
 • Все повече ми харесва да се разхождам сам

  22 юни 2021

  текст Димитър Димитров

  От девети клас, когато издаде първия си сборник Безлични истории, почти винаги сме го виждали да се разхожда в компания. Красива, интелектуална, забавна, разнообразна.
 • Иво Владимиров - Заедно в безкрая

  21 юни 2021

  снимка Лора Иванова

  Преди седем месеца изгубихме Иво.
 • Откъс: До последен зъб

  7 май 2021

  Тео Чепилов

  Тео Чепилов вече ни е разхождал до своите лични случки през призмата на истории за опушени заведения, музика, запознанства и още стотици в първата си книга Ситуация след ситуация.
 • Ревю: Пиранези от Сузана Кларк

  23 април 2021

  текст и снимка Десислава Желева

  "Може би дори хора, които харесваш и на които се възхищаваш неописуемо, могат да те накарат да възприемеш Света по начин, какъвто не искаш."
 • Ревю: Шестият пръст от Деляна Манева

  9 април 2021

  текст Десислава Желева

  Шести пръст е онова нещо, от което те е срам. Опитваш да го скриеш, но знаеш, че все някога ще види бял свят, защото точно срамните неща винаги излизат наяве. Обикновено в най-неподходящия момент. То е онова, което не ти е нужно и което искаш да махнеш. От което можеш да се отървеш. Ама малко ще боли.