Вафлено сърце10 април 2014
Вафлено сърце - новият хит в детската литература от младата норвежка авторка Мария Пар вече е по българските книжарници!


Мария Пар е титулувана от критици и читатели като "новата Астрид Линдгрен", а книгата й е определяна като истинско събитие в съвременната литература за деца, преведена е на десетки езици по света, филмирана е и й спечелва едни от най-големите награди за детска литература.
В центъра на историята е деветгодишният Трилe, който живее на брега на норвежки фиорд заедно с родителите си, дядо си, братята и сестрите си. Тяхната къща се намира точно срещу дома на Лена, най-добрата му приятелка, която живее с майка си. Двамата са неразделни и преживяват безброй приключения. Триле и Лена знаят много добре как да вдигнат голяма суматоха и същевременно да го направят по гладък и ефективен начин. Лена се изявява като вдъхновител и генератор на щурите идеи, с което напомня за Пипи Дългото чорапче, а Триле се държи по-умерено, опасявайки се понякога от последствията на постъпките им. Двамата постоянно попадат в разни ситуации – забавни, трогателни, а често и опасни. Наблюдавайки възрастните, двете деца се учат да ценят приятелството и близките си.
А когато Лена поисква да има баща, Триле се опитва да й помогне, като в същото време самият той се страхува да не загуби тези, които обича.
В много страни като Норвегия, Германия, Русия и Чехия книгата се е превърнала в любимо детско четиво.
Българското издание излиза с прекрасните оригинални илюстрации на Бу Гаустад.
С двете си книги писателката спечелва много литературни отличия, сред които са престижните Brage Prize (най-голямата награда за литература в Норвегия, по името на бог Браги, скандинавското съответствие на древногръцкия Аполон), Silbernen Griffel и на Ди Цайт в Германия, Prix Sorcière във Франция и др.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.