• Да мислиш 20 век

  6 ноември 2018

  Тони Джъд

  „Да мислиш двайсети век“ – книга с беседи на Тони Джъд с неговия ученик и последовател Тимъти Снайдър. Истинско прозрение за всеки, който би желал „светлина, повече светлина“ в мрачния и коварен лабиринт на миналото столетие.
 • .
 • Песента на хляба

  6 ноември 2018

  Робин Слоун

  Втората книга на американския писател Робин Слоун, автор на Денонощната книжарница на мистър Пенумбра, е история за това как да запазиш връзката с корените си в днешния бърз свят.
 • Как се пътува със сьомга

  6 ноември 2018

  Умберто Еко

  В продължение на години италианският белетрист, есеист, философ и културолог Умберто Еко (1932–2016) има рубрика в седмичен вестник. Фокусът е върху наглед банални, делнични случки и преживелици.
 • Събрани приказки и разкази, том 2

  19 октомври 2018

  Ханс Кристиан Андерсен

  След като Ентусиаст публикуваха първи том на събраните приказки на Андерсен, във втория четем Дивите лебеди, Цветята на малката Ида, Малката русалка. Изданието разкрива и една малко позната глава от творчеството на Ханс Кристиан Андерсен – някои от непревежданите на български език негови приказки.
 • Покана за екзекуция

  19 октомври 2018

  Владимир Набоков

  Покана за екзекуция излиза през 1938 и разказва за последните двайсет дни от живота на Цинцинат, обвинен в "непроницаемост, непрозрачност" и осъден на смърт.
 • Мозайка от убийства

  9 октомври 2018

  Антъни Хоровиц

  Когато Сюзан Райланд, редактор в лондонско издателство, започва да чете новия роман на Алан Конуей, за нея това е просто редовна работна задача.
 • Вроден порок

  28 септември 2018

  Томас Пинчън

  Вроден порок ни връща в края на шейсетте, за да ни срещне с Док Спортело.
 • Затопек

  27 септември 2018

  Ян Новак, Яромир 99

  Графичната новела проследява пътя на Емил Затопек (1922–2000) от малкото градче Копршивнице до олимпийския стадион в Хелзинки, където през 1952 изключителният чешки атлет печели три златни медала, подобрявайки олимпийските рекорди във всичките дисциплини в бягането на дълги разстояния - 5000 м, 10 000 м и маратона.
 • Маса от черешово дърво и стари чувства

  26 септември 2018

  Марица Бодрожич

  Немската писателка от хърватски произход получи Награда за литература на Европейския съюз за тази история за хора, които търсят стабилност в свят на отломки.
 • Прекалено шумна самота

  26 септември 2018

  Бохумил Храбал

  Прекалено шумна самота разказва историята на Хантя, който от дълги години работи в пункт за преработване на стара хартия.
 • Ноа Ноа

  26 септември 2018

  Пол Гоген

  През 1894 френският живописец, скулптор и график Пол Гоген изоставя Европа, за да осъществи една стара мечта на Ван Гог – да заживее в тропическия рай на Таити.
 • Нови разследвания

  31 август 2018

  Хорхе Луис Борхес

  През 1925 Борхес публикува скромен сборник с есета под наслов Разследвания. Заглавието шеговито се стреми да върне към първоначалното ѝ безобидно значение испанската дума "inquisición" – разследване, покрита със зловеща слава покрай горящите клади на Светата инквизиция. Авторът включва този пръв есеистичен опит в своеобразен списък на забранени за преиздаване свои книги и едва двайсет и седем години по-късно със сборника есета Нови разследвания реабилитира и за себе си, и пред читателите безспорното си умение да твори в този жанр.
 • Изчезването на слона

  31 август 2018

  Очарователни, смешни, загадъчни, нерядко озадачаващи и неизменно вълнуващи, 17-те разказа в сборника на Харуки Мураками предлагат поглед отвътре към живота в Япония и отвеждат към паралелни светове, но не далечни, не недостижими, а разположени съвсем наблизо, под повърхността на ежедневното.
 • Граф Луканор

  23 август 2018

  Дон Хуан Мануел

  51 новели, притчи, басни и афоризми съдържа тази книга, написана 18 години преди Декамерон на Бокачо от испанския благородник дон Хуан Мануел (1282-1349). Той е имал бурна съдба, внук и племенник е на крале, а дъщеря му става кралица.
 • Възпоминание за манастира

  10 август 2018

  Жозе Самараго

  В началото на 18 век португалският крал Жоао V дава обет пред Бога, че ще построи манастир в Мафра, ако кралицата го дари с наследник. Започва невиждан по мащабност градеж, свързан с огромни усилия и жертви, в който участват хиляди поданици от цялата страна.
 • Докато лежах и умирах

  10 август 2018

  Уилям Фокнър

  Епичната трагикомедия на Фокнър разказва за едно деветдневно пътуване с каруца през 20-те години на миналия век из въображаемата Йокнапатофа.
 • Най-малкият зоопарк на света

  19 юли 2018

  Томас Гюнзиг

  Белгийския писател, който пише на френски,  ще познаете веднага по едно: черният хумор.
 • Морски обреди

  19 юли 2018

  Уилям Голдинг

  Авторът на Повелителят на мухите печели Нобелова награда за литература през 1983. Малко преди това, през 1980, печели и Man Booker Prize за Морски обреди – мрачна приказка за неподвластността на човешката природа и пагубната сила на съвестта.
 • Загадката Анри Пик

  13 юли 2018

  Давид Фоенкинос

  След като ни показа какво е Деликатност и ни потопи в спомени и раздели, популярният френски писател ни предлага загадка. Тя се съдържа в чудната история на един библиотекар, който решава да събере всички книги, отхвърлени от издателите.
 • Завой на реката

  13 юли 2018

  В. С. Найпол

  Салим, млад индиец от семейство на търговци в Африка, наследява малко магазинче, решава да напусне крайбрежието и се отправя към вътрешността на континента.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098