• Слонът и пеперудът

  28 юни 2018

  Замък похапва пай с комари, слон се сприятелява с миниатюрен господин пеперуд, вълшебник събира човешките тревоги под ябълково дърво на далечна звезда, а един бял кон хич не обича да пие чай. Такива фантастични истории разказват четирите приказки на големия поет Е. Е. Къмингс, които издателство Лист събра под обща корица в Слонът и пеперудът за поредицата си Детски шедьоври от велики писатели. Преводът е на Владимир Молев, а страхотните илюстрации – на Юлиян Табаков. Надникнете с нас на kids.programata.bg.
 • .
 • Малък живот

  21 юни 2018

  Наричат този роман (финалист за Ман Букър и Американската книжна награда) „най-амбициозната хроника за социалния и емоционален живот на гей мъжете”, а за да се подготви за него, американската писателка Ханя Янагихара събира и изучава фотографски портрети на млади мъже, погубени заради секс и наркотици.
 • Морска книга

  21 юни 2018

  Мортен А. Стрьокснес

  "Мръдни, Ишмаел. Помести се, Йона. Направете място за един разказ за риби, шеговит и фантастичен, странен и меланхоличен, който следва да заеме полагащото му се място сред класическите екзистенциални разкази за обитателите на океанските дълбини", пише журналистът Хамптън Сайдс за книгата на норвежеца Мортен А. Стрьокснес.
 • Ярост

  15 юни 2018

  Салман Рушди

  Романът на Салман Рушди е мащабна и безмилостна трагикомедия за ужасните и абсурдни сътресения в съвременния глобализиран свят с епицентър Ню Йорк.
 • Пчелите

  14 юни 2018

  "Мързелив като търтей" е сравнение, което най-после ни се изяснява с разтварянето на Пчелите на поляка Пьотр Соха – невероятно красива енциклопедия, която изстрелва от раз младото издателство Дакелче към рафта ни. И която говори на над-7-годишните с най‑правилния тон – този за (почти) пораснали хора, каквито те са. Надничаме сега под корицата ѝ на kids.programata.bg.
 • Завръщане

  8 юни 2018

  Яа Джаси

  Ефия и Еси са полусестри, орисани никога да не се срещнат. Родени в съседни ганайски села в размирния и целунат от коварните устни на робството 18 век, те слагат началото на два рода, чиято съдба се превръща в историческа карта на Америка и Гана в рамките на няколко десетилетия.
 • Невидимите градове

  8 юни 2018

  Итало Калвино

  В интервю прочутият италиански стилист твърди, че е написал тази книга заради "любовта си към града" и в отговор на "страданието", което му причиняват градовете, погубени от алчността.
 • Подземната железница

  8 юни 2018

  Колсън Уайтхед

  Не е пресилено да се каже, че е най-награждаваният роман на десетилетието – след Пулицър през 2017, той получава и National Book Award for Fiction 2016 и Goodreads Choice Awards Best Historical Fiction, а последно беше и в дългия списък за Букър.
 • Двеста линейки на час

  7 юни 2018

  Йордан Д. Радичков

  "Това име е на корицата на книгата, тъй като така се казвам", споделя той за първия си сборник с разкази Малка човешка мелодия пред Капитал, когато го питат за съвпадението с името на дядо му Йордан Радичков. Освен буквата "Д", разделила две поколения, двамата се различават и по стила, и по епохата, в която пишат своята литература. За третия си сборник Двеста линейки на час Йордан казва, че е "чернова на света", който го заобикаля, а първият разказ Стъпки той започва да пише "по най-хаотичен и безразборен начин към средата на 2016".
 • Искам да знаеш

  23 май 2018

  Кристоф ван Херевей

  Безименният разказвач на тези страници се опитва да оцелее, пишейки на жената, с която се е разделил, за да й обясни състоянието си. Само че писмото му "не е съвсем писмо, а книга", "кръстоска между роман и писмо", изпълняваща ролята на катарзисен бунт срещу съдбата, който обаче не носи утеха.
 • Нощна пеперуда

  23 май 2018

  Катя Кету

  1937, Петсамо, Лапландия. Бременната Ирга прекосява границата на ски, за да последва любимия си и обещанията му за безоблачно бъдеще. Но животът невинаги е какъвто го мечтаем. Младата финландка попада в един архипелаг на болката, където човекът е доведен до немислимата крайност на съществуването. Да, годината е 1937…
 • Бог не е велик. Как религията отравя всичко

  23 май 2018

  Кристофър Хичънс

  Един от най-популярните трудове, посветени на критичната и рационална мисъл в 21 век (и оглавил класацията на Ню Йорк Таймс през 2007), тъкмо излезе на български език.
 • Плът

  23 май 2018

  Роса Монтеро

  Соледад току-що е навършила шейсет, преживяла е любовно разочарование и иска да впечатли бившия си любовник с новото си завоевание – мускулесто трийсетгодишно жиголо.
 • Замразеното време

  23 май 2018

  Ана Ким

  След края на войната в бивша Югославия в Международния комитет на Червения кръст постъпва информация, че повече от 30 000 души са изчезнали безследно. Едва половината от тях са идентифицирани до момента. Това е предпоставката, върху която стъпва историята в Замразеното време – книга за смъртта, паметта, травмата от загубата и утехата на непредвидената близост.
 • Тайният дневник на Хитлер

  10 май 2018

  Харис Влавианос

  Това не е истински роман, а по-скоро "неистинска история", един разказ на историята или "сътворен документ". Въз основа на реалните факти авторът създава един фиктивен Хитлер, който в затвора се мъчи да се изправи на крака след неуспешния Бирен пуч. И както е известно – да се съвземе по начин, по който да изпълни своето предопределение, каквото е смятал, че има.
 • Отлично съчинена история

  10 май 2018

  А. А. Милн

  Неподправен английски хумор, афоризми, забавни шеги и истински истории за джентълмени, които се отличават с британското "чувство за собствено достойнство". Майсторски сюжети, необикновени герои, неочаквани обрати, непредсказуеми финали и, разбира се, типичната му ирония – това са характерните особености на събраните в този сборник истории.
 • Трансформации

  20 април 2018

  Благой Д. Иванов

  Младо семейство се наслаждава на пикник сред природата, когато едно от децата им прави грешката да се позабавлява със случайно открит мравуняк... Сприхав детектив подлага на кръстосан разпит мистериозен непознат и в процеса на разговора научава ужасяваща истина, която може да му коства живота... Любител градинар изравя в задния си двор древен артефакт, криещ зловеща сила, която моментално го обсебва...
 • Машенка

  20 април 2018

  Владимир Набоков

  Романът на Набоков е носталгичен портрет на изгнаничеството и на любовта в двете ѝ най-мощни и паметни проявления – към избраницата на сърцето и към родината.
 • 4 3 2 1

  20 април 2018

  Пол Остър

  През март 1947 в Нюарк, Ню Джързи, се ражда Арчибалд Исак Фъргюсън – единственото дете на Роуз и Станли Фъргюсън. Този един-единствен живот обаче поема по четири паралелни, независими повествователни пътеки. Четирима Фъргюсън, създадени от един и същ генетичен материал, четири момчета, които са едно и също момче, водят четири едновременни и напълно различни съществувания.
 • Извинявай

  13 април 2018

  Ида Хегаси Хойер

  "Когато те видях за пръв път, се съблякох цялата. Бяхме на морето, беше лято или късна пролет... и ти се изправи, тръгна към мен, от вълните се разнесоха аплодисменти." Така спонтанно започва любовната история на едно момиче на 20 и едно момче на 25, чийто идол е литературен герой, въплъщение на индивидуализъм и могъщо его.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098