• Младите лъвове

  18 октомври 2017

  Ъруин Шоу

  Този впечатляващ калейдоскоп от смелост и страх, от дързост и отчаяние, от жажда за живот и примирение пред съдбата пречупва една от най-големите световни катастрофи през призмата на историята на обикновения човек, принуден да нахлузи войнишката униформа.
 • .
 • Квартал Петте кьошета

  18 октомври 2017

  Марио Варгас Льоса

  "Идеята за романа се зароди с образа на две приятелки, които неочаквано и за самите себе си една нощ се отдават на бурно еротично преживяване." С тези думи Марио Варгас Льоса описва как е започнал последната си (засега) книга, която дели заглавие с един от най-интересните квартали на стара Лима.
 • Двойникът

  12 октомври 2017

  Жозе Сарамаго

  Тертулиано Масимо Афонсо е учител по история, който води скучно и самотно съществуване. Един ден разпознава себе си в действащо лице в непретенциозна комедия. Разтърсен от неочакваното разкритие, тръгва по следите на неизвестния актьор.
 • Роман за Полански

  11 октомври 2017

  Роман Полански

  Макар светът да ръкопляска на филмите му, в живота си Роман Полански постоянно е протагонист в трагични и скандални събития: от смъртта на първата му съпруга до обвиненията за изнасилване, които се сипят и днес.
 • Животът и времето на Хлапето Мълния

  10 октомври 2017

  Бил Брайсън

  Училищни подвизи, семейни празници, прекрасни и ужасни роднини, хората и събитията, превърнали Америка в онова, което е била през тези години; пикници, скандали и ядрени опити; първи срещи със секса и алкохола – всичко това е забъркано в неудържимо смешния разказ на Бил Брайсън за единственото безценно съкровище, което човек може да носи винаги със себе си – спомена за едно щастливо детство.
 • Жажда

  6 октомври 2017

  Ю Несбьо

  Скандинавският криминален роман на Ю Несбьо се занимава с най-новия случай на своенравния полицай Хари Хуле, чийто образ скоро се качва на киноекран в Снежния човек с Майкъл Фасбендър (с премиера на 13 октомври).
 • Земя на сенки

  6 октомври 2017

  Елизабет Костова

  Американката Александра Бойд идва в България – загадъчно и примамливо зелено петънце на картата на света – поела по дирята на спомените и обзета от желание да изкупи вината си за изчезването на своя брат. Почти веднага след пристигането ѝ в красивата европейска столица, прищявка на съдбата поверява в ръцете ѝ урната с праха на напълно непознат човек – Стоян Лазаров.
 • По действителен случай

  6 октомври 2017

  Делфин дьо Виган

  Писателка, притеснена от големия си успех, се запознава с красивата Л. Двете постепенно се сприятеляват, но от утешителка, Л. се превръща в демонична фигура, която напълно обсебва живота ѝ.
 • За западния тероризъм

  6 октомври 2017

  Ноам Чомски и Адре Влъчек

  В жив разговор с разследващия журналист Андре Влъчек, американският лингвист и философ Ноам Чомски отправя изгаряща критика към Запада, който се превръща в тревожна прогноза за световния политически морал.
 • Повести на Белкин, Дама пика, Капитанската дъщеря

  3 октомври 2017

  Александър С. Пушкин

  Най-известните белетристични произведения на Пушкин, създадени през неговия зрял и преломен творчески период, се събират между кориците на този сборник.
 • Аламут

  29 септември 2017

  Владимир Бартол

  Книгата, която е гориво зад Голият обяд на Уилям Бъроуз и поредицата видеоигри Assasin's Creed, излиза на български език.
 • Един кон влязъл в бар

  28 септември 2017

  Давид Гросман

  "Знаех, че ще бъда писател от малък. Чувствах го физически, сякаш парче от пъзела е дошло на мястото си", казва Гросман, но в биографията му нищо не се случва с тази лекота. Работи в израелското радио 20 години: като дете е актьор, а след това – журналист.
 • Завой

  27 септември 2017

  Иван С. Вълев

  "Иван скицира кратки, парадоксални епизоди от живота с уверени движения. С минимален брой думи. С изящна проницателност. Без словесни украси. Сред натоварения градски трафик този Завой е глътка чист въздух. До дъното на дробовете“, казва за стихосбирката Кристин Димитрова.
 • Силата на думите

  26 септември 2017

  Иван Димитров

  90 кратки разказа, събрани в обем от изречение до пет страници, нареждат тази книга на един рафт с владетели на жанра като Даниил Хармс, Етгар Керет и Аугусто Монтеросо.
 • Да обичаш дивото. Монголия

  20 септември 2017

  Петя В. Димитрова

  "Всички големи пътешествия започват с някоя шега, пусната между две бири: "Знаете ли каква статия четох за Монголия... Що не вземем да идем да проверим дали е истина?". Ха-ха-ха. Пада голям смях, а няколко месеца по-късно се озоваваш в Транссибирската железница, пътувайки натам.
 • Аркадия

  20 септември 2017

  Том Стопард

  Често казват, че Аркадия е повече пиеса за четене, отколкото за гледане, защото в книгата по-добре се улавят нюансите в диалога, остроумните реплики и подтекстът на сложните извивки във фабулата.
 • Висока облачност

  20 септември 2017

  Оля Стоянова

  Колко често историите около нас са достойни за разказ? Колко често около нас се случват истории, които си струва да бъдат разказани? Колко малко ни трябва, за да се превърнем в главни герои в една история? Като онова семейство, което се опитва да продава био ябълки и се чуди защо плодовете горчат или като онзи мъж, който влиза в кварталната бръснарница и излиза с прическа според модата в Багдад през 80-те години.
 • Прелест

  12 септември 2017

  Маргарет Мацантини

  Две момчета, двама юноши, двама зрели мъже, всеки с неизличими белези, търсят своята идентичност.
 • Дневникът на една камериерка

  5 септември 2017

  Октав Мирбо

  В три часа следобед, в един мек дъждовен септемврийски ден, Селестин заема новото си работно място. Дванайсетото за две години.
 • Космонавтите само минават

  30 август 2017

  Елица Георгиева

  Едно малко момиченце крои велики планове за собственото си бъдеще: да стане Юрий Гагарин, а после и Кърт Кобейн, или поне партизанин като дядо си, за да му позволят да засади борче в училищния двор и по този начин да впечатли Констанца, вечната й приятелка или най-големият й враг.