• Емигрантите

  30 август 2017

  В. Г. Зебалд

  Следвайки стъпките на четирима напуснали Германия мъже, авторът очертава маршрутите на изгнание, които водят от Литва до Лондон, от Мюнхен до Манчестър, от южногерманските провинции до Швейцария, Франция, Ню Йорк, Истанбул и Йерусалим.
 • .
 • Жената на писателя

  11 август 2017

  Георги Тенев

  Откровено политическа, съчетаваща елементи на трилъра и неоготиката, прозата на Георги Тенев ни изправя пред сюрреалистично огледало, в което се отразяват българските кризи от последните години.
 • Шапката на Митеран

  11 август 2017

  Антоан Лорен

  Парижанинът Даниел Мерсие, по професия счетоводител, вечеря самотно в един ресторант, когато друг клиент – самият Франсоа Митеран – сяда с двама не по-малко прочути от него приятели на съседната маса.
 • Танцът на реалността

  11 август 2017

  Алехандро Ходоровски

  Автобиографията на Алехандро Ходоровски не е традиционно описание на един живот, а метафора и символ на приключението да си жив.
 • Змията и дъгата

  3 август 2017

  Уейд Дейвис

  През април 1982 ентоботаникът Уейд Дейвис пристига в Хаити за да проучи два документирани случая на зомбита – хора, които са се завърнали в хаитянското общество години след като официално са обявени за мъртви и погребани.
 • Хубостта е рана

  28 юли 2017

  Ека Курняван

  Чудодейното съживяване на бившата проститутка Деви е само една от множеството сюжетни линии, в които авторът ни разказва за четирите й дъщери и техните семейства; за романтичен бандит, който кръстосва страната в търсене на легендарно красива индонезийска принцеса; за гробаря Камино, който позволява на духа на един убит комунист да се всели в него, за да може осиротялата му дъщеря да поговори за последен път с баща си.
 • Любимата формула на Професора

  28 юли 2017

  Йоко Огава

  Бивш университетски преподавател, специалист в областта на теорията на числата, е претърпял тежка автомобилна катастрофа, в резултат на която паметта му трае само 80 минути. Числата са убежището на Професора, чрез тях той общува и дири утеха в изплъзващото се ежедневие.
 • Трите дъщери на Ева

  26 юли 2017

  Елиф Шафак

  Младата туркиня Пери расте като невинна жертва в непрекъснатата война между самотния секуларизъм на баща си и ислямската религиозност на майка си. Момичето печели стипендия за Оксфордския университет и пристига в Англия, където се сприятелява с чаровната Ширин – атеистка от ирански произход, и Мона – забулена с хиджаб египто-американка.
 • Страж

  26 юли 2017

  Джойдийп Рой-Батачаря

  След тежка битка, продължила цяла нощ, група американски войници в изолирана база в Кандахар се сблъскват със самотна афганистанка, която иска да прибере тялото на брат си. Никой не знае дали тя е шпионин, атентатор камикадзе, луда или точно това, което твърди, че е: скърбяща сестра, която иска да погребе брат си, както повелява традицията им.
 • Сърце на вятъра

  26 юли 2017

  Донал Райън

  В борбата си да преодолеят последиците от финансовата криза, жителите на ирландско градче са принудени да надникнат отвъд привидностите в обществените и личните си отношения, да се преборят с демоните си, да разгадаят едно старо убийство и едно ново отвличане, да се съхранят поотделно и като общност, да поставят ново начало.
 • Светлината, която изгубихме

  26 юли 2017

  Джил Сантополо

  Луси и Гейбриъл се срещат за първи път случайно по време на Шекспиров семинар в Колумбийския университет в съдбовния 11.09.2001. И двамата са млади, животът е пред тях и е изпълнен с възможности.
 • Пламтящият свят

  26 юли 2017

  Сири Хуствет

  Фикционална антология от текстове на и за художничката Хариет Бърдън, вдовица на прочут арт дилър – ерудирана, талантлива и ексцентрична.
 • Къде ми е шапката?

  20 юли 2017

  Джон Класен

  Първото правило за оцеляване в гората и законите на частната собственост влизат в две-в-едно урок за деца в Къде ми е шапката? на Джон Класен – книжка, която илюстрира с лек диалог и забавни рисунки тежките последици от кражбата и лъжесвидетелството. Вече и на български.
 • Саламбо

  12 юли 2017

  Гюстав Флобер

  Eпична история, изтъкана от еротика, жестокост и чувственост, в чиято основа стои въстанието на наемниците през III век пр. Хр., което противопоставя Картаген на наетите от него варвари, участници в Първата пуническа война.
 • Лято

  5 юли 2017

  Едит Уротън

  18-годишната Чарити е принудена да живее в малко провинциално градче, след като е осиновена в дома на един от най-изявените мъже в Нова Англия. Хората в града никога не й позволяват да забрави, че идва от планината – един срамен, непознат и враждебен свят, населен с бедните и необразованите.
 • Отлъчване

  29 юни 2017

  Николай Терзийски

  Ражда се "в сърцето на неизбродимите Родопи", расте до "топлата величественост на Рила", а от години е "току под нежната прелъстителна Витоша". Така говори за природата Николай, който е учил журналистика и е работил (и работи) във вестници, радиа и телевизии, писал е неща, които никой не е прочел и други, заради които понякога му се обаждат и казват "благодаря ти".
 • Одеса Стар

  28 юни 2017

  Херман Кох

  Романът ни запознава с Фред Морман, един мъж в тежка криза на средната възраст. Животът му е монотонен, професионалното му развитие буксува, а жена му и подрастващият му син отдавна са престанали да хранят респект към него.
 • Убийството на една революция

  28 юни 2017

  Руслан Трад

  През призмата на лични истории книгата се превръща не просто в хроника на войната в Сирия, а в историята на страна, която се променя завинаги; в историята на братоубийствен конфликт, застрашаващ да се превърне в минисветовна война, и в историята на най-важната битка – тази за умовете и душите на хората.
 • Турско огледало

  28 юни 2017

  Виктор Хорват

  В края на живота си Иса бин Юсуф (което в превод означава Исус, син на Йосиф) разказва за своите младежки години в Южна Унгария. Събитията се развиват през ХVІ век – напрегната и разнолика епоха, белязана не само от турското нашествие, а и от Контрареформацията.
 • Вдовицата и папагалът

  22 юни 2017

  Вирджиния Улф

  Рано или късно, но винаги животът осребрява случаите, в които сме били добри човеци с хора и животни – този урок четат децата ви в приказката Вдовицата и папагалът на Вирджиния Улф с илюстрации на Чавдар Николов.