• Един живот за киното

  13 октомври 2020

  Жан-Жак Ано и Мари-Франсоаз Льоклер

  Режисьорът, сценарист и продуцент, носител на пет награди Сезар, разказва от първо лице в Един живот за киното (превод: Владимир Атанасов, Георги Ангелов, Красимир Петров, 552 стр., 28 лв.) Жан-Жак Ано започва кариерата си в рекламата, където бързо се превръща в звезда, впечатлила дори човек като Франсоа Трюфо.
 • .
 • Възхвала на Ханс Аспергер

  12 октомври 2020

  Златко Енев

  Златко Енев описва реалните проявления на аутизма, като се опира на собствения си опит, но и на погълнатата по неизбежност специализирана литература.
 • Герои

  6 октомври 2020

  Стивън Фрай

  Герои е дългоочакваната втора част на бестселъра Митове на Стивън Фрай. В Митове прочутият британски творец ни представи титаните и боговете от гръцката митология, а с втората част навлизаме в епохата на героите.
 • Пилат

  6 октомври 2020

  Магда Сабо

  Пилат е един от възхитителните романи на голямата унгарска писателка Магда Сабо. Фин разказ за лутането на душата из лабиринтите, в които живеем, и за най-спасителното чувство – любовта. Екранизацията на книгата под режисурата на Линда Домбровски е част от конкурсната програма на тазгодишното издание на Международния кино-литературен фестивал Cinelibri.
 • Планините на България

  2 октомври 2020

  Иван Панкев

  Отправяме поглед към планините с книгата на пътешественика Иван Панкев. Планините на България съчетава в себе си над 200 фотографии, както и 54 пътеписа, включващи приключенията на автора по време на изкачванията му на техните първенци и някои от емблематичните им върхове.
 • Мадам Пикасо

  1 октомври 2020

  Ан Жирар

  Ан Жирар разказва историята на Ева Гуел - жената, откраднала сърцето на Пабло Пикасо в книгата Мадам Пикасо (превод: Маргарита Терзиева).
 • Неспокойните

  30 септември 2020

  Лин Улман

  Неспокойните (цена: 18 лв., стр. 352) е пленителна елегия за паметта и загубата, за изкуството и идентичността, за порастването и остаряването. Това е разказ за едно дете, което няма търпение да порасне, и за двама родители, които предпочитат да останат деца. За спомените, за забравените моменти и за всичко онова, от което е изтъкан един живот.
 • Изчезналият Лейсън

  29 септември 2020

  Маргарет Мичъл

  Изгубена в продължение на 8 десетилетия, новелата (с превод от Леда Милева) на Маргарет Мичъл разказва вълнуващата история за любовния триъгълник между силната и независима мисионерка Кортни Рос и двама мъже, които се борят за сърцето ѝ.
 • Изхвърлени в Америка

  11 март 2020

  Джанин Къминс

  Защо хората пресичат нелегално границата между Мексико и САЩ? Очевидните отговори не са единствените правилни, както е и в този роман за майка и малкия ѝ син.
 • Тялото. Наръчник за употреба

  11 март 2020

  Бил Брайсън

  Бил Брайсън базира новата си книга на интервюта със специалисти, които прекарва през типичния си хумор в издание за всичко, което трябва да знаем за най-личния си дом - собственото тяло.
 • Вторият пол

  6 март 2020

  Симон дьо Бовоар

  Време е за 8 март - и за ново издание на Вторият пол, книгата от 1949 на френската авторка Симон дьо Бовоар.
 • Плодът на познанието

  27 февруари 2020

  Лив Стрьомквист

  Ако ви става неудобно дори да чуете за какво е тази графична новела на Лив Стрьомквист, значи вероятно сте точната ѝ публика: шведската феминистка със забавни рисунки и рязък език взима женската сексуалност, и най-вече женския сексуален орган, за основна своя тема. Тя се старае да пише по начин, разбираем за тийнейджъри, без да е излишно опростен за възрастни, докато разказва куп неща, свързани с това защо като култура ни е трудно да говорим и мислим по тази тема - и кога тя дори е ставала опасна.
 • Приключенията на Уесли Джаксън

  27 февруари 2020

  Уилям Сароян

  Уилям Сароян, авторът от американско-арменски произход с Пулицър за драматургия от 1940, разказва историята на Уесли Джаксън, който напуска родния си Сан Франциско на 18.
 • Гарванът

  27 февруари 2020

  Едгар Алън По

  Новото издание на Едгар Алън По излиза в превод на Елин Пелин от 1906 и под редакцията на Елена Кръстева, а историята започва не в библиотека, а в галерия.
 • Жажда

  20 февруари 2020

  Естер Херитсен

  Елизабет скоро ще умре, но малцина знаят за болестта ѝ – само лекарят и фризьорът ѝ. Случайна среща с дъщеря ѝ Коко предоставя шанс за споделяне на страшната тайна. Коко се мести да живее при майка си и това вкарва двете жени в лабиринта на сложни взаимоотношения. Миналото нахлува в настоящето с цялата безпощадност на спомените и съзнателно притулваните истини. Острите му ръбове са белязали героите така, както едно преминаване с детско колело през стъклена врата белязва завинаги тялото на Коко…
 • Мочурища

  19 февруари 2020

  Филипа Грегъри

  Най-известната писателка на исторически романи ни връща през 1648, когато Алинор - последната от поколения знахарки - чака под пълната луна в гробището призрака на своя жесток съпруг, за да се убеди, че е завинаги освободена от него.
 • Мефистотел

  6 февруари 2020

  Клаус Ман

  Първият син на Томас Ман, Клаус Ман, пише тази история за актьор, който се продава, пренебрегвайки вкусовете и убежденията си. Хендрик Хьофген, главен герой на романа, е "едно същество покварено до дъното на душата си, символ на суетата и кариеризма, изобщо молиеровски образ", както казва писателят и драматург Лион Фойхтвангер.
 • Бабини-ягини

  6 февруари 2020

  Любов Кронева

  "Открай време приказните истории ме изправяха пред въпроси, примерно: защо героите все отиват в гората, макар да са предупредени за вълци и други опасности, казано им е да вървят по пътеката, не, сякаш нарочно се залутват в непроходимите дебри. Какво търсят там?
 • Хлебарката

  6 февруари 2020

  Иън Макюън

  "Тази сутрин Джим Самс, умен, но не и прозорлив, се събуди от неспокойните си сънища, за да открие, че се е преобразил в гигантско същество." Това е първото изречение от новия роман на Иън Макюън, което е почти еднояйчен близнак с началото на Метаморфозата на Кафка.
 • Приспивна песен в Аушвиц

  1 февруари 2020

  Марио Ескобар

  Романът, основан на истинска история, е за надеждата в едно от най-мрачните места в историята - лагера на смъртта Аушвиц-Биркенау. Марио Ескобар разказва за оцеляване и силата на любовта.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098