• Всеобща история на безчестието

  13 април 2017

  Хорхе Луис Борхес

  За разлика от повечето писатели, чието творчество се основава на собствен опит, основен източник на вдъхновение за Хорхе Луис Борхес са книгите. Доказателство е този сборник, съставен от преразказани истории за действителни злодеи, бандити и престъпления, почерпани от документални разкази, които той е превърнал в литературни с много художествено въображение, талант и великолепен стил.
 • .
 • И дъхът стана въздух

  12 април 2017

  Пол Каланити

  Когато 35-годишният неврохирург от Станфорд разбира, че има напреднал стадий на белодробен рак, пише имейл на най-близкия си приятел: "Добрата новина е, че вече съм надживял сестрите Бронте, Кийтс и Стивън Крейн. Лошата – че все още не съм написал нищо".
 • Стаята на Джейкъб

  12 април 2017

  Вирджиния Улф

  Първият истински експериментален роман на Вирджиния Улф рисува портрет на млад мъж и проследява живота му от детството, годините в Кеймбридж, после сред светския елит на артистичен Лондон и странстванията му из Средиземноморието, преди войната да промени съдбата му завинаги.
 • Музата

  5 април 2017

  Джеси Бъртън

  Фокусирана върху историята на една картина, с лекота прескачаща между десетилетията, Музата преплита мистерия, романтика, маниакална обсебеност, революция и изкуство съвсем в духа на дебюта й Миниатюристът.
 • Токая Гранде

  5 април 2017

  Жоржи Амаду

  В този свой късен роман, Амаду изобразява стихийното възникване на селище в зората на миналото столетие по пътя на керваните, тежко натоварени с благословения плод. Заченато с насилие, за едни пристан и рай, за други – "убежище на бандити", "цитадела на греха" и "царство на Сатаната", то е съградено с много надежда и воля за по-сносен живот.
 • Черните лилии

  5 април 2017

  Мишел Бюси

  Мишел Бюси не само озаглавява историята си с името на една от най-мистериозните картини на Клод Моне, но и развива действието ѝ в селцето Живерни, Северна Нормандия, където художникът твори през последните години от живота си.
 • Малък наръчник по хюга

  31 март 2017

  Майк Викинг

  Или "тайните на датчаните за щастлив живот" - красиво практическо ръководство за датската философия на уюта, близостта с любимите хора и щастието от живота.
 • Неща, които падат от небето

  23 март 2017

  Селя Ахава

  Тя е финландка с едва два романа, но признанието, което получава за тях, със сигурност не пада от небето. Среща се с писането първо през драматургията, която завършва през 2001 в Театралната академия в Хелзинки. Подписва се зад няколко сценария за филми, телевизионни сериали и радиопиеса, но с времето разбира, че "този труд е колективен и текстът е само една малка част от него, докато книгата е изцяло твоя – с хубавото и лошото в нея". Така през 2010 издава първия си роман Eksyneen muistikirja (Един загубен бележник в свободен превод), който печели поощрителна стипендия за следващи опити. Още вторият – Неща, които падат от небето – получава наградата за литература на Европейския съюз заради поетичния си език и своя "деликатен поглед към една безмилостна случайност в живота на подрастващо момиче".
 • Черната къща

  22 март 2017

  Питър Мей

  Брутално убийство на най-отдалечения и красив остров в Шотландия довежда тук детектив Фин Маклауд, който разследва друг случай със същия почерк в Единбург. Сам израснал на това забулено в мъгли място, Фин бързо се потапя в спомени за миналото си, белязано от ужасна трагедия.
 • Убийството на Маргарет Тачър

  21 март 2017

  Хилари Мантел

  Предизвикателен, тревожен, на моменти граничещ с гротеската, а понякога прекрачващ отвъд границите на страшното,този сборник с елегантни миниатюри в проза представлява разходка до най-тъмните ъгълчета и най-дълбоките бездни на човешкото съзнание.
 • Морис, или къщичката на рибаря

  15 март 2017

  Мери Шели

  В света на литературата тази книга е определяна като сензация. Написана през 1820 - две години след излизането на Франкенщайн, или новият Прометей - тя вижда бял свят едва през 1998.
 • За гнева и гордостта

  15 март 2017

  Ориана Фалачи

  Провокирана от събитията на 11 септември 2001, изтъкнатата италианска журналистка Ориана Фалачи нахвърля на хартия своите размисли за сблъсъка на цивилизациите, за радикалния ислям, за тероризма и необходимата решителна борба с него.
 • Пропуснатият момент

  8 март 2017

  Йорданка Белева

  В новата поетична книга на Йорданка Белева е вписана особена чувствителност към времето, отминалото, пропуснатото в момента.
 • Затворисърце

  2 март 2017

  Константин Трендафилов

  На другата сутрин упойката ме беше пуснала напълно. Бях изгубил игривото си чувство за хумор и митологичните си фантазии. Помнех кристално ясно две неща – че Буликин отбеляза гол в седемнайсетата минута и че така и не ѝ взех номера на Лидия.
 • Татарската пустиня

  23 февруари 2017

  Дино Будзати

  Младият офицер Джовани Дрого е изпратен да служи в отдалечен планински гарнизон с изглед към обширна северна пустиня. В началото отчаяно търси начин да избяга и да се върне към удоволствията на нормалния живот, но постепенно се оказва обсебен от магията на мястото и прекарва следващите трийсет години там, поддържан от напразната надежда, че един ден атакуващият враг ще му предложи миг на слава и удовлетворение.
 • Пилето

  22 февруари 2017

  Уилям Уортън

  Това не е история за човек, който мисли, че е птица, а за такъв, който не иска да бъде човек. Пилето е онзи възрастен, чието съзряване му е донесло болезнено отскубване от реалността. Пилето е Икар, който се стреми към невъзможното и изгаря крилете си. Всичко друго е немислимо.
 • Само за напушени

  10 февруари 2017

  Радослав Парушев

  Пилотният проект на новосъздаденото издателство за модерна българска проза Гигамоно, който засяга шиpoĸ cпeĸтъp oт пpиятни, нeнaтoвapвaщи и cъщeвpeмeннo вaжни тeми в сборник с разкази.
 • Ваещият с ножове

  2 февруари 2017

  Ървин Уелш

  Романът на Уелш отново ни среща с героя от Трейнспотинг и Порно Франк Бегби. Той сякаш е укротил звяра в себе си – живее в слънчева Калифорния със съпругата си Мелани и двете си малки дъщери, вече не е пристрастен към алкохола и дрогата и дори не се казва Бегби. Но преобразяването на стария аморален психопат е някак повърхностно.
 • Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг

  25 януари 2017

  Фредерик Бакман

  Смъртта е единственото нещо, което е сигурно в нашия живот. Загубата на роднина или приятел може да бъде непосилно тежка, особено ако той си отиде внезапно. А колко по-тежка може да бъде, ако знаем, че времето на човека изтича и обратното броене вече е започнало?
 • Друга представа за щастието

  18 януари 2017

  Марк Леви

  През първия пролетен ден на 2010 г. Агата бяга от затвора, макар да й остават само няколко години след трийсет излежани. На една бензиностанция тя нахълтва в колата на Мили и я въвлича в бягството си.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1081