• Странните преживелици на един пощальон

  2 октомври 2019

  Дени Терио

  Пощальонът Билодо е самотник на 27 години, който в края на всеки ден се връща отново в своя празен апартамент. Открива обаче начин да избяга от самотата - той тайно отваря личната кореспонденция на непознати, преди да я запечата отново и изпрати до адрес. Едно писмо обаче му отваря цял нов свят, в който той започва да наднича, преди да бъде шеметно въвлечен.
 • .
 • Лисицата

  2 октомври 2019

  Дубравка Угрешич

  Между реалното и въображаемото, от минните полета на Балканите през Япония до Гранд Каньон, от Булгаков и Набоков до българска народна песен, Уграшич разсъждава как се създават разказите. В есетата ѝ са смесени автобиографични части, критика и публицистика, посолени с типичния за нея хумор и ирония.
 • От Storytel слушаме: P.S. Някой трябва да плати

  26 септември 2019

  от Богдан Русев · с гласа на Павел Владимиров

  В градския транспорт тази седмица концентрираме уши над сюжет на скорост – увлекателна крими история, писана от Богдан Русев.
 • Мистерията Лагерфелд

  20 септември 2019

  Лоран Ален-Карон

  Карл Лагерфелд винаги се е криел зад маски. Както казва сам: "Искам да съм като привидение, което се появява и изчезва." Но кой е човекът отвъд известните тъмни очила? Каква е история и миналото му?
 • Утопия

  20 септември 2019

  Томас Мор

  Защо да четете днес английски философ и държавник, писал през 1516, и какво общо има неговата Утопия с Игрите на глада?
 • Ноев ковчег

  20 септември 2019

  Йордан Радичков

  "И тъй, нагърбвам се със задачата да продължа по-нататък, като започна отново да сковавам бедния плавателен съд и лека-полека да пълня трюма му. Нямам никакви шансове за успех, но при всеки случай си казвам окуражително: "Хайде, удавнико, на добър час!" Все пак е по-добре да се удавим в океана, отколкото да се удавим на сушата!"
 • Заличено момче

  29 август 2019

  Гарард Конли

  Когато е 19 годишен, Гарард Конли е принуден да се включи в програма, която твърди, че лекува хомосексуалността. Тази история е в основата на автобиографичната книга, писана по време на престоя на автора в България през 2016. В нея, подробните описания на вбесяващо нелепата терапия се редуват с лирични абзаци за любовта и сексуалността.
 • Към себе си

  22 август 2019

  Марк Аврелий

  Марк Аврелий е император на Древен Рим, който пише тази книга - една от най-известните за философията на стоицизма - като бележки към самия него около 170 година. Причината обаче в книжарници по света бизнесмени, дизайнери и тех специалисти да изчерпват тираж след тираж е в това, че съветите в нея продължават да звучат смислено и днес. Вероятно първата книга за самопомощ в света, сега тя получава ново издание и на български.
 • Малки големи неща

  22 август 2019

  Джоди Пико

  Рут Джеферсън е акушерка с над 20 години опит, но нищо в него не е могло да я подготви за срещата със семейство Бауер. Бивши скинари и агресивни расисти, те не искат чернокожа сестра да се доближава до новороденото им бебе. От болницата се съгласяват с тях и Рут е отстранена. Малко по-късно обаче се случва ужасна трагедия – детето умира след рутинна операция, а в стаята, преди смъртта, Рут е била забелязана сама с него.
 • Моят едипов комплекс

  22 август 2019

  Франк О'Конър

  Излиза нов сборник с разкази на писателя, за който Уилям Бътлър Йейтс казва: "О’Конър прави за Ирландия това, което Чехов направи за Русия". Майсторските му истории са преведени от Иглика Василева.
 • 13 за късмет

  22 август 2019

  Агата Кристи

  От Златната ера на детективските романи, в тази книга са събрани разкази с участието на най-познатите герои на Кристи - Еркюл Поаро, госпожица Марпъл, Харли Куин, Томи и Тапънс, инспектор Евънс. Чакат ни в къса, но изпипана форма познатите тайни кодове, добре прикрити улики, подозрителни персонажи и сложни главоблъсканици.
 • Шега

  2 август 2019

  Янис Палавòс

  Шега (превод: Иван Генов, 136 стр., 12лв) съдържа седемнайсет разказа, пълни с жизненост, драматизъм и непредвидимост. Прескачат между живота и смъртта, надеждата и отчаянието, любовта и фетишизма.
 • Знам защо пее птицата в клетка

  25 юли 2019

  Мая Анджелоу

  "Когато хората ти покажат какви са, повярвай им от първия път", казва Мая Анджелоу. Самата американска писателка показва каква е седем пъти: толкова са автобиографиите ѝ, публикувани между 1969 и 2013. Първата и най-известна, Знам защо пее птицата в клетка, тъкмо излезе и на български. Какво толкова да разкажеш от един живот? Вижте първо откъса по-долу, а после се запознайте още малко с авторката тук.
 • Очи със слънце несравними

  11 юли 2019

  Антъни Бърджес

  "Този кратък роман – чийто скромен обем не съответства точно на количеството работа, вложена в него – се появи за първи път на 23 април 1964 г., когато се навършиха четиристотин години от рождението на неговия главен герой. Добре си спомням датата на публикуването му. Моите издатели отбелязаха събитието с приятелско събиране, а аз бях раздвоен между желанието да присъствам и задължението да гледам първата емисия на втория телевизионен канал на Би Би Си, който трябваше да тръгне същата вечер", пише Антъни Бърджес в предговора на романа си за Уилям Шекспир.
 • Форсиране на романа река

  11 юли 2019

  Дубравка Угрешич

  На 19 юли излиза нова книга на Дубравка Угрешич - смел експериментатор между жанровете и писател с чувство за хумор и ирония.
 • Страшни приказки за мрачни вечери

  11 юли 2019

  Алвин Шварц

  През 1981 за пръв път американският автор и фолклорист Алвин Шварц събира своите мрачни разкази, предания и стихотворения в този сборник. Книгата става така любопитна на децата, че скоро следват още два тома, които да я допълнят в поредица. Днес я виждаме и на български - тя шокира и плаши, но и забавлява с истории и градски митове от Северна Америка през Древна Гърция, Шекспир и стари индиански предания.
 • Прекрасният живот на Артър Лес

  11 юли 2019

  Андрю Шон Гриър

  В оригинал романът на Андрю Шон Гриър се казва просто Less – също като фамилията на главния герой Артър, която може да се преведе като "по-малко".
 • Бегуни

  13 юни 2019

  Олга Токарчук

  Бегуни е стара секта, която учи, че постоянното движение е начин да избягаш от злото.
 • Примката на призрака

  6 юни 2019

  Хенри Джеймс

  Всяка къща си има своите тайни и легенди, но едва ли някой е готов за злото, което тегне над имението Блай.
 • Дама пика

  30 май 2019

  Александър С. Пушкин

  Болдино е малкото село с 10 улици в Русия, където Пушкин пише Дама пика през 1833. Повестта със свръхестествени елементи става така известна, че три пъти се превръща в опера (включително една от Чайковски), а по-късно се появяват и няколко нейни екранизации.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098