Аркадия20 септември 2017 Том Стопард
Често казват, че Аркадия е повече пиеса за четене, отколкото за гледане, защото в книгата по-добре се улавят нюансите в диалога, остроумните реплики и подтекстът на сложните извивки във фабулата.


Пиесата е в две действия, всичко се случва в салона на старото имение Сидли Парк в Дарбишър. През април 1809 в него седят 14-годишната лейди Томасина Къвърли и нейният учител Септимъс Ходж. В същата стая, но 180 години по-късно, разговарят писателката Хана Джарвис и критикът Бърнард Найтингейл, пристигнал да разкрие скандала, разиграл се тук при гостуването на лорд Байрон.

В тези две паралелни истории - от началото на 19 век и от края на 20-и авторът е заложил множество интелектуални капани - скрити философски и литературни цитати, математически и научни препратки.

И авторът, и заглавието са добре познати у нас. През 2001 режисьорът Галин Стоев постави Аркадия в Народния театър, с която спечели Аскеер за най-добро представление.

Том Стопард е познат и заради Влюбеният Шекспир – британският драматург е съсценарист на филма и заедно с Марк Норман спечели Оскар за работата си през 1998.

24 години след написването си, Аркадия излиза у нас в превод на Иглика Василева и оформление на Кирил Златков.

Аркадия е в книжарниците от изд. Лист, цена: 12лв

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.