Нарисуваната целувка4 ноември 2020 Елизабет Хики
От корицата ни примамва Целувката – картина, вдъхновена от Емилие Фльоге, жената, чието име Густав Климт повтаря с последния си дъх. Любовната история между двамата наистина продължава, докато смъртта не ги разделя, а писателката Елизабет Хики вдъхва на романа живот, разгърнат като въздишка.


Двамата се срещат, когато Емилие е на 12, а неговото име вече е силен шепот в арт средите. Хики описва Виена и хората с цветове, миризми, гледки и звуци. В тази яркост Климт е нает от бащата на Емилие със задачата да нарисува трите му дъщери, но когато вижда картината, тя възкликва: "Аз съм единствената, която изглежда все едно ще превърне хората в камък". Въпреки това разочарование момичето започва да се учи да борави с бои и щрихи при художника, а с помощта на Климт и баща ѝ Емилие отваря моден салон.

След като момичето създава първата си рокля, Климт осъзнава, че никога не я е рисувал, и така започва да прави скици на първия ѝ портрет, който в края се оказва зашеметяващ. Тази история е под жанровата рамка "фикция", но всяка дума звъни по най-истинския начин под небето на добре описаната Виена, до която се разхождаме с 20% намаление от Ozone.bg.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.