Моритати и легенди9 ноември 2020 Бохумил Храбал
Моритати и легенди (превод: Анжелина Пенчева, цена: 18 лв., 216 стр.) излиза през 1968 и включва по-ранни творби на писателя, обединени от възможността чрез два познати от древността повествователни жанра да бъдат пресъздадени радостите, страданията и страховете на ХХ век.


От привидно баналния делник на обикновения човек авторът съумява да извлече смразяващи трагедии, и граничещи с лудостта психически състояния, и трогателна доброта и човечност. Дори на фона на самобитното писане на Храбал сборникът събира в себе си изумителна образност, разтърсващо въздействие върху ума, емоциите и съвестта на читателя, с неподражаема сплав от брутален натурализъм и крехка като стъкло нежност. Освен моритати ("кървави истории за убийства и страшни събития" според речника) и модерни легенди книгата размишлява за естеството на писателството, за странните отношения между автор и читатели и така ни допуска до творческата лаборатория на писателя.

Бохумил Храбал завършва право в родината си, но никога не практикува по специалността - писането се оказва негова щастлива съдба. У нас са издадени комичният шедьовър Обслужвал съм английския крал, експерименталната новела Уроци по танци за възрастни и напреднали и Прекалено шумна самота – забележително обяснение в любов към книгите и шеметен калейдоскоп на сложните и страховити перипетии на ХХ век.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.