Блага Димитрова. Дневник за едно приятелство16 ноември 2020 Мария Антонова
"Блага Димитрова не можа да доживее годините на майка си, не можа да достигне възрастта на двете големи наши поетеси Елисавета Багряна и Дора Габе! Не можа! Може би защото носеше грижите и проблемите на близките си с цялата им отговорност и тежест, но въпреки това казваше: „Не мога да си представя живота си по друг начин", казва авторката Мария Антонова, която разгръща пред нас може би най-личната страна на българската писателка Блага Димитрова.


В продължение на 30 години двете преживяват заедно загуба, страдание, щастие и болести. Всички тези мисли и чувства запечатват в писма, които си разменят и които стават достъпни за публичното око в Дневник за едно приятелство. Читателят се запознава с Димитрова в различните периоди от живота ѝ и се привързва към лоялността ѝ към близките и чувствителността, с която приема всяка минута на земята. Среща се с финото ѝ чувство за хумор и нейната състрадателност, докато споделя за вълнуващите си срещи с хора като Атанас Далчев, акад. Петър Динеков, актрисата Лиляна Шопова, Елисавета Багряна и Дора Габе.

За Мария Антонова задачата да напише тази книга за момент ѝ се струва невъзможна заради тяхната близост. Тя споделя, че в моментите, когато е отгръщала своя Дневник, пред очите ѝ се заиграва и най-малкият детайл от срещите и разговорите ѝ с Блага Димитрова. Между редовете срещаме и лицето на писателката в снимки, които разгръщаме в книгата, достъпна в ozone.bg.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.