Ревю: Пиранези от Сузана Кларк23 април 2021 текст и снимка Десислава Желева
"Може би дори хора, които харесваш и на които се възхищаваш неописуемо, могат да те накарат да възприемеш Света по начин, какъвто не искаш."


С този цитат Сузана Кларк ни привлича в света на най-новия си роман Пиранези, в който изследва границите на човешкото въображение. Номинираната за престижните награди Небюла и Артър Кларк втора книга на английската писателка дърпа към себе си не по-малко внимание от дебютната ѝ история и това съвсем не е изненадващо предвид особения мистериозен чар, който историята притежава. Самата Сузана е мистериозна литературна фигура. Макар да пише разкази от години, творчеството ѝ включва едва два романа – мащабния Джонатан Стрейндж и мистър Норел (изд. Прозорец, 2007) и краткия, но енигматичен Пиранези (изд. Лабиринт, 2021), който ни отвежда в реалност, която граничи със съня и илюзията.

Енигматичността на Пиранези идва още с името си, което най-вероятно иска да ни препрати към художника Джовани Пиранези. В неговите графики присъстват детайлни стълбища, причудливи зали и фигури и други сходни продукти на въображението му, а главният персонаж в романа се лута из именно такива места. Той обитава неясно пространство, което нарича Дома – терен, очертан от хиляди зали, изпълнени с различни статуи, между които не минават други обитатели. Той си води дневници, които представляват по-голямата част от романа. Веднъж седмично се среща с тайнствен мъж и му дава името Пиранези. Главният герой не помни истинското си име, нито как се е озовал в това необятно място. Но знае, че иска да го изследва. Един ден обаче се натъква на друг човек, който най-вероятно прави същото като него. И решава на всяка цена да разбере кой е другият.

Кое е истинско и кое сън? Романът на Сузана Кларк е кратко и ударно приключение между реалността и измислицата, между границата на осъзнатото и неосъзнатото. Читателят потъва изцяло в нея, като едновременно вярва в реалността на Пиранези, но и се съмнява все повече в нея с всяка следваща страница. По този начин книгата изправя четящия пред собствения му свят от коридори, странни зали и мрачни моменти, което се превръща и в литературно, и в лично приключение. Въпреки неголемия си обем историята успява да се разгърне бързо и да отведе читателя на приключение, което е едновременно динамично, метафорично и философско. Езикът в Пиранези е изящен и ни поглъща през лабиринтите на реалността и въображението.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.