Насън и наяве25 октомври 2021
„Той присъства чрез своето отсъствие… Видимо отсъства, но невидимо присъства. Домът, в който той невидимо живее, също е невидим – стените са невидими, невидими са вратите и прозорците, таванът също е невидим, невидим – покривът, невидими – комините...“


На ръба между съня и реалността, между живота и вечността и между присъствието и отсъствието съществува човекът. Лицето му може да е на всекиго, може и да е ничие. Мъдростта на кратката проза на Роман Кисьов насища всяка дума със смисъл, който ни кара да надникнем във вътрешността на съзнанието си. Тогава границите се размиват, а противоположностите се оказват просто двете страни на един отворен прозорец.

Новият сборник с текстове Насън и наяве е написан в прозаична форма, но се чете като поезия. Красотата на кратката форма улавя мигове и мисли, заредени с ярката образност на художествения поглед на автора. По същество самият минимализъм на изказа предполага загадъчност и недоизказаност, които читателят сам дописва между редовете. Въпреки това всеки един от фрагментите носи в себе си по един компресиран свят.

На 26 октомври от 18:30 в Столична библиотека присъстваме на словестното материализиране на тези светове с помощта на Петър Чухов, Йордан Ефтимов, Мартин Христов и музикантите Венцислав Василев, Радослав Николов и Румен Рачев. Роман Кисьов чете текстовете си, а след представянето с нетърпение си купуваме книгата, която ще четем както насън, така и наяве.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.