Ивен, Рицаря с лъвa

20 декември 2013
Излезе рицарски роман, изпълнен с приключения и приказни елементи, заимствани от келтската традиция – Ивен, Рицаря с лъвa, дело на Кретиен дьо Троа, е шестата книга от поредицата Романия на ИК Изток-Запад.


Шестата книга от ценната поредица със средновековни произведения Романия е творбата Ивен, Рицаря с лъва. В изпъстрената с приключения фабула от 70-те години на 12 век социалният реализъм на рицарския роман достига своя връх. Смята се, че сюжетът е заимстван от келтската традиция (чийто следи са размити заради основно устното й разпространяване), която по това време прониква все по-често във Франция. Към съдържанието Кретиен дьо Троа е подходил по същия начин, по който изгражда и останалите си романи – примесва чут разказ с други епизоди, за да изгради стройна фабула около една основна идея. На нея са подчинени както митичните и приказните елементи, взети главно от келтски разкази за герои, така и други заемки, най-вече от класическата латинска литература. Освен тях авторът добавя лични находки и редица социални мотиви – отзвук на историческата действителност.

Сред останалите книги в поредицата са Роман за Граала, свързван с името на Робер дьо Борон, Куртоазни новели-Ле на Мари дьо Франс, Тристан и Изолда, в която са събрани някои от най-ранните писмени версии на едноименната легенда от втората половина на 12 век, дело на различни автори, друг роман на дьо Троа – Ерек и Енида, и анонимната творба от началото на 13 век Търсенето на Светия Граал.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.