Светът преди вчера

20 декември 2013
Нова книга, изследваща нашето развитие по времето на прехода от племенните към цивилизационните общества – тази промяна е толкова значима за промените и адаптацията ни, че става основа на обемния труд Светът преди вчера (ИК Изток-Запад), дело на авторитетния учен Джаред Даймънд.


Смятате ли, че параноята е модерно заболяване? В продължение на няколко милиона години човек е бил или конструктивен параноик... или мъртъв. Друг провокативен въпрос: можем ли да приемем, че диабетът е едно от проклятията на века? По-скоро да, ала ако сред нашите далечни прародители не е имало потенциални диабетици, сигурно днес нямаше да сме живи. Можем ли също така да приемем, че примитивните племена са разменяли храни и предмети, което пък е довело до възникването на пазарите и търговията? На този въпрос хора като Адам Смит биха отговорили утвърдително. Според последните разкрития на антропологията обаче предците ни са си поднасяли дарове, без да искат веднага нещо в замяна; получателят е поемал моралното задължение да отвърне с подобен дар някъде в неопределеното бъдеще.

Това са само част от акцентите на обогатяващата и проникновена книга Светът преди вчера, дело на ненадминатия Джаред Даймънд. Авторът ни предлага могъщ комплект от знания, изводи и анализи, свързани с традиционните общества и с техните практики, обичаи, дори мъдрост, които биха могли да са полезни за съвременната и (уж) независимо напреднала цивилизация. Посланието е категорично - за да успеем в бъдеще, трябва да надзърнем в миналото.

Самият Даймънд е световноизвестен антрополог, еволюционен биолог и писател.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.