Синдромът Портной20 декември 2013
След запознанството ви със Синдромът Портной, ще се опитате да си спомните дали някога сте чели по-истерично забавен американски роман. Търсете в книжарниците от 23 декември от издателство Колибри!


На повърхността това е един фройдистки калейдоскоп от случки, илюстриращи какво значи да израснеш като евреин (с голям нос, голямо самолюбие и неутолима жажда за секс) в Америка през четирийсетте и петдесетте години на миналия век. Всъщност годината е 1966 и Алекс Портной, вече напреднал в кариерата държавен служител, е на кушетката на своя психоаналитик, опитвайки се да извади на повърхността всичките си комплекси – едипов, за малоценност, сексуално-фетишистки.
Това е четвъртият и най-известен роман на големия писател Филип Рот, един от живите класици на съвременната литература. Синдромът Портной освен чисто литературния си статут на комичен шедьовър, както го определят критиците, е и емблематична творба за времето, когато е публикуван (1969). Сексуалната откровеност на романа е едновременно и продукт на сексуалната революция от шейсетте години на миналия век, и нейно вдъхновение. Ако съществуваше списък със задължителните романи, които човек трябва да прочете през живота си, Синдромът Портной щеше да фигурира в него на видно място.

Американският писател Филип Рот печели Националната награда за художествена литература още за първата си книга Сбогом, Колумб (1959). Провинциален живот (1986) му носи Националната награда на критиците, а през деветдесетте години печели и други големи литературни награди, включително и Пулицър за художествена литература за Американски пасторал (1997). През 2000 публикува Петното – роман, с който завършва трилогията си за идеологическите етноси в следвоенна Америка. За Петното Рот получава втората си награда ПЕН/Фокнър, както и британската награда У. Х. Смит за най-добра книга на годината. През 2001 г. е удостоен с най-високото отличие на Американската академия за изкуства и литература – Златния медал, присъждан на всеки шест години за цялостно творчество.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.