Нациите имат значение

3 януари 2014
Днешният национализъм като форма на солидарност в обществото и като една от предпоставките, на които се крепи съвременната демокрация, е тема в Нациите имат значение (ИК Изток-Запад) на щатския социолог Крейг Калхун.


В 21 век прекосяването на хиляди километри и придвижването от единия до другия край на света се случва в рамките на ден-два. Границите обикновено са формалност, а хората (особено младите) сякаш са загубили чувството си за идентичност и отдавна са се отделили от корените си. В този глобален свят национализмът сякаш помага да открием своята принадлежност. Нерядко той се превръща в залог на битката, която се води срещу баснословно нееднаквите и експлоататорски условия, нужни, за да се постигне световна интеграция. В книгата Нациите имат значение американският социолог Крейг Калхун разглежда понятията нация и национализъм, определяйки последното като форма на солидарност в обществото. Национализмът, смята Калхун, е една от предпоставките, върху които модерната демокрация е стъпила здраво, и без които тя не би могла да съществува.

Калхун е американски социолог и застъпник на социалните науки за решаване на въпроси от обществен интерес. От септември 2012 е директор на Лондонското училище по икономика и политически науки. Преподавал е социални науки в Нюйоркския университет и е изнасял лекции по цял свят – в университетите в Калифорния, Вашингтон, Колумбия, Амстердам, Стокхолм, Торонто, Манчестър и др.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.