#Протестът

8 януари 2014
#Протестът е сборник с анализи и позиции в българските печатни и онлайн медии (ИК Изток-Запад) – със съставители Даниел Смилов и Леа Вайсова, и засяга първите месеци от започналия на 14 юни протест срещу правителството на Пламен Орешарски и 42-то Народно събрание, като обхваща периода средата на юни–началото на септември 2013.


Напрежение, недоволство, протестиращи и контрапротестиращи, целодневни директни включвания от площад Народно събрание и от градинката пред НДК, ежеминутно обновяване на новинарските секции в информационните сайтове, плакати с всевъзможни послания, палатки около паметник Цар Освободител, ограждения, песни, сълзи, дори кръв – това бе лятото на 2013, чийто отзвук ехтеше както по всички родни, така по редица чуждестранни медии. Протестите белязаха изминалата година от самото начало буквално до последния й ден.
Сборникът #Протестът е опит да бъдат обхванати ключови анализи и позиции в българската преса по темата от лятото на миналата година. Подбраните от съставителите Даниел Смилов и Леа Вайсова текстове са от водещи вестници и информационни сайтове. С #Протестът съставителите целят да създадат прегледност относно структурните позиции и актьорите, които ги произвеждат и заемат, в българското публично пространство. Средството, чрез което Смилов и Вайсова артикулират позициите, е даването на думата на самите актьори, но по начин, по който гласовете им вече не са разпръснати из множеството медии, а са събрани на едно място, в една книга. Вайсова и Смилов изрично подчертават, че не претендират да са обхванали случилото се в пълнота, но поне щрихите на основното.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.