• Царство на маслини и пепел

  25 май 2017

  съставители Айлет Уолдман и Майкъл Шейбон

  Сборник с есеистични репортажи на 26 световноизвестни писатели, които разказват за Обетованата земя - за ситуацията там към днешна дата, за живота на палестинци и евреи и тяхната надежда за мир и спокойно съвместно съжителство.
 • .
 • Книгата на всички неща

  24 май 2017

  Хюс Кайер

  Томас е на 9 и мечтае, когато порасне, да стане щастлив.
 • Зелената къща

  17 май 2017

  Марио Варгас Льоса

  Зеленооко индианско момиче, изтръгнато насила от естествената си среда и възпитано от монахините в мисията Санта Мария де Ниева, става проститутка. Покрай нейната съдба се нанизват още герои и случки, съсредоточени в публичния дом на град Пиура, Зелената къща, своеобразно продължение на зелената джунгла с нейната суровост и коварство.
 • Аскетика

  17 май 2017

  Никос Казандзакис

  Пречупваща света през мита за Сизиф и повлияна от школата на немския философ Фридрих Ницше и френския мислител Анри Бергсон, Аскетика е перлата в короната на цялото творчество на великия гръцки писател Никос Казандзакис.
 • Левиатан

  17 май 2017

  Томас Хобс

  В Стария завет Левиатан е "чудовище морско", демон с формата на змей. Във философията това ужасяващо създание е символ на държавата, изкуствен организъм, изследван от Томас Хобс в трактата му през 1651.
 • Добрите, лошите и грозните

  17 май 2017

  Благой Иванов

  Статиите в сборника Добрите, лошите и грозните са опит да се погледне към зараждането, развитието и взаимодействието на част от жанровите явления в киното, както и еволюцията на зрелището.
 • Пумпал и Дзифт

  17 май 2017

  Владислав Тодоров

  Изобретателна антиутопична приказка на Владислав Тодоров излиза за пръв път в компанията на юбилейно издание на екранизирания му роман Дзифт.
 • Дзен в изкуството да пишеш

  10 май 2017

  Рей Бредбъри

  Сборникът с есета на Рей Бредбъри съдържа 12 текста на американския майстор на перото, писани през последните 40 години от живота му.
 • Осъзнат живот

  10 май 2017

  Стивън Грос

  Философката Симон Вейл описва как двама затворници в съседни килии с течение на времето се научават да разговарят един с друг, като потропват по стената. "Стената е онова, което ги разделя, но в същото време е и единственото им средство за комуникация. Всяка раздяла е връзка", казва тя.
 • Бащите не си отиват

  9 май 2017

  Съставител и редактор: Невена Дишлиева–Кръстева

  Дори само да кажем "татко" и вече чуваме как поне една история се нарежда в паметта ни – от първия път, в който пусна седалката на колелото до строгия поглед, когато се гордее, но се срамува да го каже.
 • Човекът, който пресмяташе

  3 май 2017

  Малба Тахан

  Пътувайки към Багдад, разказвачът среща обикновен пастир с необикновени математически умения – персиеца Беремис Самир, който успява да запамети дори точния брой на буквите на Свещения Коран.
 • Записки под възглавката

  3 май 2017

  Сей Шонагон

  През 993 Сей Шонагон постъпва в свитата на императрица Садако и с това е поставено началото на една изцяло нова и вълнуваща част от нейния живот, който тя решава да опише в Записки под възглавката. Книгата е в жанра дзуйхицу (букв. по пътя на четката), който съчетава в себе си белезите на есе и литературна проза.
 • Чамкория

  26 април 2017

  Милен Русков

  Един човек, по силата на професията си, се оказва въвлечен в някои от най-мрачните тайни на своето време. Това са 1920-те години, когато в България се борят две големи военнополитически групировки: Военният съюз, Демократическият сговор и ВМРО, от една страна, и Единният фронт, от друга.
 • Разкази и повести

  20 април 2017

  Антон Павлович Чехов

  "Tихият вълшебник“ Антон Павлович Чехов е един от най-големите майстори на краткия разказ в световната литература, открил нови простори пред психологическата проза. И все пак - защо интересът на съвременния свят към него продължава да расте?
 • Тайната градина

  13 април 2017

  Франсис Бърнет

  Малката Мери се изправя пред редица трудности и несправедливости. Изгубила подкрепа и надежда, тя ненадейно се озовава на различно и далечно място, където за нейна изненада среща своя загадъчен братовчед.
 • Всеобща история на безчестието

  13 април 2017

  Хорхе Луис Борхес

  За разлика от повечето писатели, чието творчество се основава на собствен опит, основен източник на вдъхновение за Хорхе Луис Борхес са книгите. Доказателство е този сборник, съставен от преразказани истории за действителни злодеи, бандити и престъпления, почерпани от документални разкази, които той е превърнал в литературни с много художествено въображение, талант и великолепен стил.
 • И дъхът стана въздух

  12 април 2017

  Пол Каланити

  Когато 35-годишният неврохирург от Станфорд разбира, че има напреднал стадий на белодробен рак, пише имейл на най-близкия си приятел: "Добрата новина е, че вече съм надживял сестрите Бронте, Кийтс и Стивън Крейн. Лошата – че все още не съм написал нищо".
 • Стаята на Джейкъб

  12 април 2017

  Вирджиния Улф

  Първият истински експериментален роман на Вирджиния Улф рисува портрет на млад мъж и проследява живота му от детството, годините в Кеймбридж, после сред светския елит на артистичен Лондон и странстванията му из Средиземноморието, преди войната да промени съдбата му завинаги.
 • Музата

  5 април 2017

  Джеси Бъртън

  Фокусирана върху историята на една картина, с лекота прескачаща между десетилетията, Музата преплита мистерия, романтика, маниакална обсебеност, революция и изкуство съвсем в духа на дебюта й Миниатюристът.
 • Токая Гранде

  5 април 2017

  Жоржи Амаду

  В този свой късен роман, Амаду изобразява стихийното възникване на селище в зората на миналото столетие по пътя на керваните, тежко натоварени с благословения плод. Заченато с насилие, за едни пристан и рай, за други – "убежище на бандити", "цитадела на греха" и "царство на Сатаната", то е съградено с много надежда и воля за по-сносен живот.