• От Storytel слушаме: 9 зайци

  16 октомври 2019

  от Виргиния Захариева, прочетена от нея

  Кой друг да разкаже тази книга по-добре от нейната авторка, която вече я чела пред публика след първото ѝ публикуване през 2008?
 • .
 • Кратко въведение в любовта

  15 октомври 2019

  Роналд де Суза

  Роналд де Суза, професор емеритус в Университета на Торонто, е изнасял лекции в повече от двайсет страни. Сред областите му на интерес са емоциите, философията на биологията, етиката и естетиката. В тази книга, той опитва да обясни чувството на влюбеност, докато едновременно обясни колко е нелепа всъщност представата ни за любовта.
 • Октомври

  15 октомври 2019

  Елин Рахнев

  Издадена за пръв път през 1998 и оттогава станала една от най-известните му, сега Октомври на Елин Рахнев излиза в ново издание.
 • От Storytel слушаме: Поредицата за Хари Потър

  10 октомври 2019

  от Дж. К. Роулинг · с гласа на Стивън Фрай

  Треперете, студеноръки – месецът на Хелоуин е особено важен в поредицата за английския магьосник.
 • Сладка бобена паста

  9 октомври 2019

  Дуриан Сукегава

  За да приготвите хубава сладка бобена паста – ан, основна част от японските сладки дораяки, най-важното е "да се вслушате в гласа на бобчетата, да им проговорите, да ги почувствате…". Такава е тайната рецепта на Токуе – мила възрастна дама с мистериозно деформирани пръсти, появила се през пролетта заедно с цъфналите вишни. Сентаро не без колебание се съгласява да я наеме в своята пекарна за дораяки, но с удивление установява, че клиантелата му като по чудо се е удвоила, покорена от сладкарския талант на Токуе... Но възрастната дама крие и друга, несподелима история и не след дълго изчезва както и се е появила, оставяйки Сентаро да преосмисля уроците за живота, получени от нея.
 • От Storytel слушаме: Свети Вълк

  3 октомври 2019

  от Елена Алексиева · с гласа на Лидия Михова

  Тази седмица в слушалките ни се навърта Свети Вълк, който преди няколко месеца получи наградата за български роман на годината.
 • Странните преживелици на един пощальон

  2 октомври 2019

  Дени Терио

  Пощальонът Билодо е самотник на 27 години, който в края на всеки ден се връща отново в своя празен апартамент. Открива обаче начин да избяга от самотата - той тайно отваря личната кореспонденция на непознати, преди да я запечата отново и изпрати до адрес. Едно писмо обаче му отваря цял нов свят, в който той започва да наднича, преди да бъде шеметно въвлечен.
 • Лисицата

  2 октомври 2019

  Дубравка Угрешич

  Между реалното и въображаемото, от минните полета на Балканите през Япония до Гранд Каньон, от Булгаков и Набоков до българска народна песен, Уграшич разсъждава как се създават разказите. В есетата ѝ са смесени автобиографични части, критика и публицистика, посолени с типичния за нея хумор и ирония.
 • От Storytel слушаме: P.S. Някой трябва да плати

  26 септември 2019

  от Богдан Русев · с гласа на Павел Владимиров

  В градския транспорт тази седмица концентрираме уши над сюжет на скорост – увлекателна крими история, писана от Богдан Русев.
 • Мистерията Лагерфелд

  20 септември 2019

  Лоран Ален-Карон

  Карл Лагерфелд винаги се е криел зад маски. Както казва сам: "Искам да съм като привидение, което се появява и изчезва." Но кой е човекът отвъд известните тъмни очила? Каква е история и миналото му?
 • Утопия

  20 септември 2019

  Томас Мор

  Защо да четете днес английски философ и държавник, писал през 1516, и какво общо има неговата Утопия с Игрите на глада?
 • Ноев ковчег

  20 септември 2019

  Йордан Радичков

  "И тъй, нагърбвам се със задачата да продължа по-нататък, като започна отново да сковавам бедния плавателен съд и лека-полека да пълня трюма му. Нямам никакви шансове за успех, но при всеки случай си казвам окуражително: "Хайде, удавнико, на добър час!" Все пак е по-добре да се удавим в океана, отколкото да се удавим на сушата!"
 • Заличено момче

  29 август 2019

  Гарард Конли

  Когато е 19 годишен, Гарард Конли е принуден да се включи в програма, която твърди, че лекува хомосексуалността. Тази история е в основата на автобиографичната книга, писана по време на престоя на автора в България през 2016. В нея, подробните описания на вбесяващо нелепата терапия се редуват с лирични абзаци за любовта и сексуалността.
 • Към себе си

  22 август 2019

  Марк Аврелий

  Марк Аврелий е император на Древен Рим, който пише тази книга - една от най-известните за философията на стоицизма - като бележки към самия него около 170 година. Причината обаче в книжарници по света бизнесмени, дизайнери и тех специалисти да изчерпват тираж след тираж е в това, че съветите в нея продължават да звучат смислено и днес. Вероятно първата книга за самопомощ в света, сега тя получава ново издание и на български.
 • Малки големи неща

  22 август 2019

  Джоди Пико

  Рут Джеферсън е акушерка с над 20 години опит, но нищо в него не е могло да я подготви за срещата със семейство Бауер. Бивши скинари и агресивни расисти, те не искат чернокожа сестра да се доближава до новороденото им бебе. От болницата се съгласяват с тях и Рут е отстранена. Малко по-късно обаче се случва ужасна трагедия – детето умира след рутинна операция, а в стаята, преди смъртта, Рут е била забелязана сама с него.
 • Моят едипов комплекс

  22 август 2019

  Франк О'Конър

  Излиза нов сборник с разкази на писателя, за който Уилям Бътлър Йейтс казва: "О’Конър прави за Ирландия това, което Чехов направи за Русия". Майсторските му истории са преведени от Иглика Василева.
 • 13 за късмет

  22 август 2019

  Агата Кристи

  От Златната ера на детективските романи, в тази книга са събрани разкази с участието на най-познатите герои на Кристи - Еркюл Поаро, госпожица Марпъл, Харли Куин, Томи и Тапънс, инспектор Евънс. Чакат ни в къса, но изпипана форма познатите тайни кодове, добре прикрити улики, подозрителни персонажи и сложни главоблъсканици.
 • Шега

  2 август 2019

  Янис Палавòс

  Шега (превод: Иван Генов, 136 стр., 12лв) съдържа седемнайсет разказа, пълни с жизненост, драматизъм и непредвидимост. Прескачат между живота и смъртта, надеждата и отчаянието, любовта и фетишизма.
 • Знам защо пее птицата в клетка

  25 юли 2019

  Мая Анджелоу

  "Когато хората ти покажат какви са, повярвай им от първия път", казва Мая Анджелоу. Самата американска писателка показва каква е седем пъти: толкова са автобиографиите ѝ, публикувани между 1969 и 2013. Първата и най-известна, Знам защо пее птицата в клетка, тъкмо излезе и на български. Какво толкова да разкажеш от един живот? Вижте първо откъса по-долу, а после се запознайте още малко с авторката тук.
 • Очи със слънце несравними

  11 юли 2019

  Антъни Бърджес

  "Този кратък роман – чийто скромен обем не съответства точно на количеството работа, вложена в него – се появи за първи път на 23 април 1964 г., когато се навършиха четиристотин години от рождението на неговия главен герой. Добре си спомням датата на публикуването му. Моите издатели отбелязаха събитието с приятелско събиране, а аз бях раздвоен между желанието да присъствам и задължението да гледам първата емисия на втория телевизионен канал на Би Би Си, който трябваше да тръгне същата вечер", пише Антъни Бърджес в предговора на романа си за Уилям Шекспир.