• Форсиране на романа река

  11 юли 2019

  Дубравка Угрешич

  На 19 юли излиза нова книга на Дубравка Угрешич - смел експериментатор между жанровете и писател с чувство за хумор и ирония.
 • .
 • Страшни приказки за мрачни вечери

  11 юли 2019

  Алвин Шварц

  През 1981 за пръв път американският автор и фолклорист Алвин Шварц събира своите мрачни разкази, предания и стихотворения в този сборник. Книгата става така любопитна на децата, че скоро следват още два тома, които да я допълнят в поредица. Днес я виждаме и на български - тя шокира и плаши, но и забавлява с истории и градски митове от Северна Америка през Древна Гърция, Шекспир и стари индиански предания.
 • Прекрасният живот на Артър Лес

  11 юли 2019

  Андрю Шон Гриър

  В оригинал романът на Андрю Шон Гриър се казва просто Less – също като фамилията на главния герой Артър, която може да се преведе като "по-малко".
 • Бегуни

  13 юни 2019

  Олга Токарчук

  Бегуни е стара секта, която учи, че постоянното движение е начин да избягаш от злото.
 • Примката на призрака

  6 юни 2019

  Хенри Джеймс

  Всяка къща си има своите тайни и легенди, но едва ли някой е готов за злото, което тегне над имението Блай.
 • Дама пика

  30 май 2019

  Александър С. Пушкин

  Болдино е малкото село с 10 улици в Русия, където Пушкин пише Дама пика през 1833. Повестта със свръхестествени елементи става така известна, че три пъти се превръща в опера (включително една от Чайковски), а по-късно се появяват и няколко нейни екранизации.
 • Джейн Остин у дома

  30 май 2019

  Луси Уорсли

  Джейн Остин не доживява да подреди свой дом и да види името си на корица. Притежава обаче малко махагоново писалище и обичта на сестра си Касандра. Повече не е било нужно, за да промени света с книгите си.
 • В памет на паметта

  30 май 2019

  Мария Степанова

  В този роман-изследване, Мария Степанова навлиза в трудните, но много важни за съвременния човек въпроси за природата на паметта. Паметта, която ни мами и подвежда, докато мислим и разказваме живота на нашите мъртви близки. Паметта, която така често насилваме и изкривяваме в търсене на егоистични, себеутвърждаващи ползи или пози.
 • Убийството на командора

  9 май 2019

  Харуки Мураками

  Невъзможното и обичайното преливат в тази история за художник на портрети, който живее спокойно, докато един ден жена му не заявява, че между тях всичко е приключило.
 • Отворени възможности

  9 май 2019

  Цвета Делчева

  Цвета Делчева в тази стихосбирка съзнателно бяга, по думите на Светлана Стойчева, от "институциите "избрани", "събрани", "нови" стихотворения, тук те са заедно – публикувани и непубликувани (включително "Стихотворенията, от които се отрекох") – в едно гигантско поетическо изречение, съставляващо мегасинтаксиса на книгата, или както го казва поетесата: Онова, което ми беше дадено да напиша."
 • Какво би станало, ако...?

  9 май 2019

  Рандал Мънро

  Най-вероятно сте виждали поне комиксите, подписани от Рандал Мънро - той е автор на човечетата без глави в xkcd.
 • 21 урока за 21 век

  11 април 2019

  Ювал Ноа Харари

  В Sapiens той изследва нашето минало, в Homo Deus поглежда към нашето бъдеще. Сега един от най-големите новатори сред мислителите на планетата се обръща към настоящето, за да намери отговор на най-неотложните въпроси.
 • Лиско Лис и приятели

  11 април 2019

  Слави Стоев

  "Двама човека са достатъчни, за да се скарат, но и толкова – за да се обичат", напомнят от издателство Рибка с новата си поредица книжки Лиско Лис и приятели. Писани от печен психолог, тези истории за лудориите на банда животни крият хитри уроци за емоционалния свят на хората, които децата ще глътнат като бонбон. По-подробно разказваме защо си струва да им купите поредицата в детския ни блог.
 • Влахос

  11 април 2019

  Николай Янков и Елена Щерева

  "Животът е просто факт. Черна точица и нищо повече. Смъртта също. Просто една точица на белия лист. Нито животът прави живеенето, нито смъртта – умирането. И за двете се изисква дарба. Изисква се смелост… Всичко това научих от едно момиче, което срещнах случайно в автобус номер 101 преди повече от двайсет години. Научих го от един истински влахос."
 • Златната клетка

  11 април 2019

  Камила Лекберг

  Родена през 1974 в малко селце на западния бряг на Швеция – Фелбака, Камила Лекберг превръща родното си място в арена на своите романи – съвършената сцена, изолирана от света, подвластна само на снежния си антиутопичен декор и на ужасяващите интриги, които задушават капсулираното общество.
 • Звездни гроздове

  28 март 2019

  Георги Анев

  Лекар мизантроп, който влиза в собствената си гробница; дух, затворен в пиано, оковал сърцето на малко момче; апартамент, който може би яде обитателите си; момче, което среща мъртвата си сестра на морето; войник, който никога не е виждал врага, с когото отдавна воюва. Такива фантастични сюжети лежат в сърцето на петте новели в новия сборник на Георги Анев - втората му книга след романа Децата на феникса, този път с корица и цветни илюстрации от ултраталантливата Ина Христова.
 • Огледало на въображението

  14 март 2019

  Светлозар Василев

  Светлозар Василев е един от хората, които през 2009 започват неформални срещи за психоаналитичен поглед към киното, в които прожекцията е последвана от дискусия. Този подход, известен като "анализ на зрителското преживяване", сега оживява и в книга - първа на български по темата.
 • Романът на Яворов

  8 март 2019

  Михаил Кремен

  Романът на Яворов, която излиза за пръв път през 1959, е история от близък приятел на поета - Михаил Кремен разказва за живота на Пейо Яворов, толкова драматичен, че звучи почти сякаш е създаден по сюжетните правила на романа. Книгата излиза сега отново в две части и с твърди или меки корици.
 • Литературен обяд

  28 февруари 2019

  Ейлиш ни Гуивна

  Ейлиш ни Гуивна - носител на ирландската наградата ПЕН за принос към литературата - се запознава с преводача Димитър Камбуров по време на негов урок по български.
 • Южна поща

  28 февруари 2019

  Антоан дьо Сент-Екзюпери

  "Трябва да се върна назад и да разкажа за тия изминали два месеца, иначе какво би останало от тях?", пише Екзюпери.