• Чантата – целият свят на една жена

  18 ноември 2013

  Целият свят на една жена се събира в дамската ѝ чанта.Съгласни ли сте с твърдението?
 • .
 • Диалектика на преходния период

  18 ноември 2013

  текст Дани Николова

  Михаел Цинганел е архитектурен теоретик, историк на културата, художник, куратор и скъп гост на фестивала Sofia Architecture Week, който за пръв път дебаркира в Пловдив. На 1 декември в Дом на културата, той ще представи дългоочаквания си и най-сетне завършен проект - книга за курортната соцархитектура в България и Хърватска. Да, толкова интересно е, колкото ви звучи, затова и побързахме да му зададем няколко въпроса предварително.
 • Един творчески живот

  12 ноември 2013

  В книжарниците вече може да бъде открита книга, посветена на живота и творчеството на известния български литературен историк и критик проф. Михаил Арнаудов. Един творчески живот (ИК Изток-Запад) на Искра Арнаудова – снахата на видния фолклорист, описва страни от духовния образ на проф. Арнаудов и представя непубликувани досега материали, които допълнително обогатяват историческите факти от този период в родната ни история.
 • Светецът на неизбежната лудост

  12 ноември 2013

  Издателство Егмонт България има удоволствието да ви представи Светецът на неизбежната лудост от Елиф Шафак. Новият роман от най-четения автор в България за 2012 ще бъде в книжарниците от 18 ноември.
  Светецът на неизбежната лудост е шестата преведена на български език творба на популярната турска писателка. В нея авторката рисува завладяващ портрет на съвременна Америка в цялото й многообразие и във всичките й етнически, религиозни и човешки аспекти. Тъжна, мъдра, сърцераздирателно смешна и докосваща сърцето, книгата ще поведе читателя на незабравимо пътешествие през различието и еднаквостта на света.
  И тук, както и в предишните романи на Шафак, храната и приготвянето й играят важна роля. Този път в светлините на прожекторите е шоколадът. Интересен факт е, че вдъхновени от Светецът на неизбежната лудост, нашите приятели от шоколадовата работилница ГАЙО създадоха специална рецепта. И ще отправят комплимент към читателите на Елиф – първите 100 души, закупили романа от книжарица Гринуич в София (бул. Витоша 37) в деня на издаването му, на 18-и ноември, ще получат подарък – неустоимо шоколадово вълшебство.
 • Търсенето на Светия Граал

  11 ноември 2013

  Задълбочаващата се тенденция на християнизация на чудотворния Граал – святата реликва, определя духа на Търсенето на Светия Граал. Тази анонимна творба от началото на 13 век бележи истински поврат в развитието на романовия жанр в европейската литературна история.
 • Пурпурен цитрус & сладки ухания

  11 ноември 2013

  Анотация Силвена Роу ви кани на пътешествие из историята на Източното Средиземноморие, докато вкусва някои от най-добре пазените тайни ...
 • Тайното убежище

  11 ноември 2013

  Книгата От векове наред най-причудливи фантастични същества се укриват в тайно убежище, далеч от съвременния свят. Това убежище се ...
 • Червения дракон

  11 ноември 2013

  Двайсет и пет години след първото издание на една от най-успешните съспенс серии за всички времена, българската публика се среща отново с героите на Томас Харис – очаквайте Червения дракон на 11 ноември.
 • Ранни спомени

  11 ноември 2013

  Появи се ново, преработено и допълнено издание на Ранни спомени на известния български литературен критик, публицист, журналист и историограф Симеон Радев.
 • Нощ в райската градина

  30 октомври 2013

  На 4 ноември излиза Нощ в райската градина – една от най-известните книги на Орасио Кирога, номиниран за първосъздател на канона на късата проза в Латинска Америка.
 • Градска готика

  28 октомври 2013

  Зловещи подземия, страшни тайни и смъртоносни капани изпълват страниците на напрегнатата Градска готика (ИК Изток-Запад) на американския автор Брайън Кийн – книгата се гордее с първото по рода си виртуално оформление, а публикуването й на български език съвпада с наближаващия празник Хелоуин.
 • Играещата със стихиите Елисавета Багряна

  25 октомври 2013

  Излезе книга за живота и творчеството на Елисавета Багряна – една от най-известните и противоречиви личности в поетичната ни история. Играещата със стихиите Елисавета Багряна (ИК Изток-Запад) на литературоведа Катя Зографова разкрива непознати или забравени детайли от случилото се в България в средата на 20 век.
 • По-широко поле за борбата

  25 октомври 2013

  Провокативен, скандален и неочакван както в личния си живот, така и в творбите си, Мишел Уелбек приковава вниманието с парещия си сарказъм, некоректния език и емблематичния песимизъм по отношение устройството и бъдещето на света, който обитаваме.
 • Биографична книга за Маестро Енио Мориконе

  23 октомври 2013

  Ивент Зона представя луксозното бутиково издание на биографичната книга за Маестро Енио Мориконе ексклузивно за България. Това истинско бижу е щедър подарък за всички почитатели на филмовата музика.
 • Хора и разбойници в Кардамоновия град

  22 октомври 2013

  След като Ентусиаст издаде у нас любимата книга на много поколения деца, Пук и Чук, превърнала се в световна класика, издателството изненада почитателите на Турбьорн Егнер с друга негова история - Хора и разбойници в Кардамоновия град. Заглавието излиза в поредицата Enthusiast Children’s Books с оригиналната корица и илюстрации от автора. Със своя възпитателен характер, поднесен с огромна доза хумор, книгата е оценена като едно от най-значимите норвежки произведения за деца. Тя включва много песни, а историята в нея е добре адаптирана за театрални пиеси с елементи на мюзикъл. Музиката, която е специално написана по стихотворенията в книгата, също е поместена в изданието. Хора и разбойници в Кардамоновия град е настолна книга на децата в Норвегия вече десетилетия наред (преводът от норвежки е на Анюта Качева, 140стр., 15лв).
 • Отклонения

  17 октомври 2013

  Отклонения на Дарин Тенев – литературовед и преподавател в Софийския университет, е първата монография на български автор, разглеждаща един от най-видните съвременни френски философи и писатели – Жак Дерида.
 • Светът за българския воин

  17 октомври 2013

  Известният български журналист от Би Би Си Димитър Димитров проследява множество материали за българската войска, публикувани в редица реномирани печатни издания в Западна Европа от края на 19 и началото на 20 вeк в трилогията Светът за българския воин (ИК Изток-Запад). Книга първа от поредицата съдържа както превода, така и оригиналните текстове за българския воин в периода 1841-1912. Представена е и новела от френски автор за български хайдутин, публикувана през 1863.
 • Мълчанието на агнетата

  15 октомври 2013

  Двайсет и пет години след първото издание на един от най-обсебващите психотрилъри за всички времена, българската публика ще се срещне отново с героите на Томас Харис, защото Мълчанието на агнетата излиза на 21 октомври.
 • Тайни на царския дворец

  14 октомври 2013

  "Тайни на Софийския царски дворец. Възпоменателен тур, билингва издание на български и английски, представлява изискан гид из ...
 • Малка книжка за есента

  11 октомври 2013

  С настъпването на есента издателство Ентусиаст публикува ново кулинарно изкушение от Ирина Катеринска – Малка книжка за есента. След успеха на предходните две книги Малка книжка за Коледа и Малка книжка за Великден, чудесният тандем от вкусните рецепти на Ирина и прекрасните фотографии на съпруга й Димитър, реализира вече трето вълнуващо пътешествие. Двамата отново ни канят в своята уютна кухня, за да ни припомнят удоволствието от вкуса и начина на поднасяне на храната, както и насладата от това да я споделяме с любими хора. Сладко и солено, пикантно и кисело – със сигурност всеки ще намери по нещо за своя вкус от 32-те оригинални рецепти, вдъхновени от есента. Това са истински есенни истории, които ще върнат спомените ни от детството с аромата на традиционно приготвени ястия и ще ни изправят пред нови нестандартни предизвикателства в кухнята.