Неизбежна гибел31 май 2017 Ерих Кестнер
През 1931за първи път е отпечатан романът Фабиан. Историята на един моралист – едно от най-важните произведения на Ерих Кестнер. Публиката посреща Фабиан радушно – изданието с меки корици, което излиза наред с другото, се разграбва само за седмица, а в началото на ноември 1931 вече са отпечатани между 6 и 10 хиляди екземпляра от изданието с твърда корица.


Книгата е цензурирана от издателя, но години по-късно бива издадена в първоначалната си, пълна версия, с друго заглавие – Неизбежна гибел.

Главният герой на романа, докторът по философия Якоб Фабиан, носи редица автобиографични черти на писателя. Въпреки че се стреми да си изгради свободен от илюзии мироглед, героят на Кестнер вярва в "победата на порядъчността" като в някакво чудо. Фабиан става свидетел на живота в големия град, който е приютил на изток престъпността, в центъра си – мошеничеството, на север – мизерията, на запад – разврата, а "във всички посоки – гибелта".

"Тази книга не е за девственици, независимо на каква възраст са", пише Кестнер. Сексуалната откритост във Фабиан предизвикала известно възмущение; провокацията очевидно е успяла, ако е била замислена като такава. В края на шейсетте години една ученичка по икономика, която трябвало да изнася реферат върху романа, написала писмо на писателя в този тон. Той отговорил следното: "Вашата специална загриженост, че единият от двамата герои, именно доктор Якоб Фабиан, има твърде много хоризонтални преживявания, ми се струва все пак малко преувеличена".

Неизбежна гибел е в книжарниците от изд. Ентусиаст, цена: 17лв.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.