Лято5 юли 2017 Едит Уротън
18-годишната Чарити е принудена да живее в малко провинциално градче, след като е осиновена в дома на един от най-изявените мъже в Нова Англия. Хората в града никога не й позволяват да забрави, че идва от планината – един срамен, непознат и враждебен свят, населен с бедните и необразованите.


Ето защо усещането ѝ за несигурност и за невъзможност да се впише не я напуска. Тя е погълната от безмълвната си мъка и чувства, че животът ѝ е безкрайно безнадежден, грозен и непоносим. Градът е метафора за закостенялото тогавашно общество, което отхвърля стремежа на героинята да бъде свободна, независима и да избяга от ограниченията на конвенционалното мислене. Появата на Лушъс Харни е единственото нещо, което внася светлина в тъмните мисли на Чарити. Любовната им връзка, продължила едно лято, поднася на героинята възможността да направи избор, който да промени съдбата ѝ завинаги.

Лято на Едит Уортън - първата жена с награда Пулицър - се превръща в прецедент за литературните среди още с излизането си през 1917, тъй като е един от първите романи, които се занимават със сексуалното пробуждане на младата жена. Въпреки това критиците са умерени в отзивите си за книгата поради консерватизма на тогавашното мислене и най-вече заради неспособността им да приемат представата за новата жена, която Уортън  създава – независима, горда, бранеща себе си и достойнството си.

През 60-те години на ХХ век, когато в САЩ се появяват стотици организации за правата на жените, интересът към Лято се възражда. Книгата се преиздава, а по-късно по историята е направен телевизионен филм. В образа на главната героиня номинираната за Оскар Даян Лейн изиграва една от първите си роли.

Лято е в книжарниците от изд. Апостроф, цена: 13,99лв.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.