Животът и приключенията на Джак Енгъл29 март 2018 Уолт Уитман
Великият поет на Америка публикува творбата си анонимно в шест броя на Ню Йорк Таймс през 1852. По онова време е на 33 години и след като прибира хонорара за историята, замълчава завинаги за нея. Чак през 1882 ще коментира лаконично по-ранните си работи така: "искреното ми желание бе всички тези груби и хлапашки неща тихо да потънат в забвение".


Така и се случва – в продължение на 150 години прашинките на забравата се трупат върху произведението. С едно откритие между стари листа от книгите обаче докторантът от Хюстънския университет Закари Търпин размества пластовете в американската и световната литература. Този изследовател от дълго време работи с текстовете и документите на Уитман и в една бележка на автора вижда името "Джак Енгъл". По-късно, ровейки се в броевете на нюйоркския Таймс от 1852, попада на реклама на четивото "Животът и приключенията на Джак Енгъл". Умът му веднага прави връзката и Уитман вече не е в анонимност. През 2017 всичките шест части на романа са публикувани в университетския вестник Уолт Уитман Куотърли Ривю.

Сюжетът на романа се завърта около младия Джак Енгъл, постъпил в адвокатска кантора, за да учи занаят. Скоро обаче той се натъква на поредица събития, които разкриват коварството на работодателя му и злоупотребите със служебното му положение. Защитникът на правото плете козни срещу невинната си повереница Марта, останала сираче. В този момент Джак ще е единственият защитник на момичето.

Накратко историята е градска мистерия, наситена с алчност, приключения и тънка ирония. Редакторът на българското издание на романа Преслав Ганев припомня, че в нея е залегнал истински факт от живота на Уитман: бащата на писателя също е бил измамен от нюйоркски адвокат.

Животът и приключенията на Джак Енгъл
е в книжарниците от изд. Лист, цена: 12лв

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.