Нощна пеперуда23 май 2018 Катя Кету
1937, Петсамо, Лапландия. Бременната Ирга прекосява границата на ски, за да последва любимия си и обещанията му за безоблачно бъдеще. Но животът невинаги е какъвто го мечтаем. Младата финландка попада в един архипелаг на болката, където човекът е доведен до немислимата крайност на съществуването. Да, годината е 1937…


2015, Лавра, Марий Ел. В селото, чието население живее според древни закони и поверия, е намерен трупът на етнолога Хенрик. Дъщеря му Верна пристига, за да разбере повече за последните мигове на баща си, но стига до разкрития, които преобръщат целия ѝ свят.

Прозата на Катя Кету лъкатуши с лекота между минало и настояще, прелита над обрулените пейзажи на Северна Европа чак до далечния ѝ североизток. Страница след страница красивото и грозното се редуват, недостойното измества възвишеното, регистрите се сменят и допълват. В писането си Кету се опира на традицията на северната гротеска, но я подправя с щипка магически реализъм. Eлементи от трилъра и криминалния роман са смесени с похвати, характерни за историческата сага, а към всичко това е добавена мъничко мистерия и древен фолклор. Резултатът е пълнокръвно читателско преживяване с наситен вкус и apомат.

Нощна пеперуда
е в книжарниците от изд. ICU, цена: 16лв.
 

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.