Да мислиш 20 век6 ноември 2018 Тони Джъд
„Да мислиш двайсети век“ – книга с беседи на Тони Джъд с неговия ученик и последовател Тимъти Снайдър. Истинско прозрение за всеки, който би желал „светлина, повече светлина“ в мрачния и коварен лабиринт на миналото столетие.


По думите на Тимъти Снайдър Да мислиш двайсети век (превод: Невяна Андреева, 472 стр., 28 лв.) е история на политическите идеи и морално-философски трактат в едно, "разказ за живота на мисълта, но и за живота, изживян с мисъл". Това е интелектуална биография на историка и есеиста Тони Джъд, роден в средата на XX век в Лондон само няколко години след катаклизма на Втората световна война и Холокоста и точно по времето, когато комунистите заграбват властта в Източна Европа. И най-накрая тя е опит да се проследят границите на политическите идеи (и тяхната способност да се възраждат), а също и моралните провали (и задължения) на интелектуалците в политиката.

Книгата обхваща Холокоста като еврейски и германски въпрос, ционизма и неговите европейски корени, английския ексепционализъм и френския универсализъм, марксизма и неговата прелъстителност, фашизма и антифашизма, възраждането на либерализма като етика в Източна Европа, а също и социалното планиране в Европа и Съединените щати. Едно от предизвикателствата пред интелектуалците в XXI век може да се състои в следното: да се застъпят за истината като такава и в същото време да приемат многообразните ѝ форми и основания. С пледоарията, която Тони произнася в защита на социалната държава в края на тази книга, той дава пример как би могло да изглежда това.

Роден малко след катастрофата, предизвикана от националсоциализма, Тони Джъд е забележителен историк и брилянтен публицист, професор по европейска история и история на идеите, виден публичен интелектуалец на нашето време. Преподавател в Кеймбридж, Оксфорд и Бъркли, професор по европейски науки в Нюйоркския университет, а също основател и директор на Института Ерих Мария Ремарк в Ню Йорк. Автор е на 14 книги.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.