Романът на Яворов8 март 2019 Михаил Кремен
Романът на Яворов, която излиза за пръв път през 1959, е история от близък приятел на поета - Михаил Кремен разказва за живота на Пейо Яворов, толкова драматичен, че звучи почти сякаш е създаден по сюжетните правила на романа. Книгата излиза сега отново в две части и с твърди или меки корици.


Около ореола на поета все още витае въпросът: кой е виновният за смъртта на Лора, за Яворовата трагедия, "напомняща по своята неизбежност античните"?

По думите на автора на Михаил Кремен, интересът към тази история е нестихващ - и далеч от просто една шокираща сензация.

Михаил Кремен (1884–1964) е писател, литературен критик, мемоарист. Следва славянска филология в Софийския университет и продължава образованието си в Загреб, Цюрих и Мюнхен. Сътрудник на сп. Мисъл, той става част от модерните интелектуални кръгове в първите десетилетия на XX век. Автор е на сборника с разкази Схлупени стрехи и на мемоарната повест Брегалница. Литературната му известност се дължи на документално-мемоарната книга Романът на Яворов (1959–1965). След смъртта му е публикуван и есеистичният сборник Портрети с цветни моливи.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.